Vijfhonderd Chinese scholieren ziek door vervuiling

Het Chinese ministerie van Leefmilieu is een onderzoek begonnen naar de ziekte van bijna vijfhonderd scholieren in een school in Changzhou. De problemen begonnen nadat de school was verhuisd naar een nieuwe campus op een sterk vervuilde site.

  • Een school in Changzhou. Het nieuwe gebouw van de “Changzhou school voor vreemde talen” zou gebouwd zijn op zwaar vervuilde bodem.

Sinds de Changzhou School voor Vreemde Talen verhuisde naar de nieuwe campus werden al honderden leerlingen ziek. Bij 493 scholieren werden door artsen aandoeningen vastgesteld als eczeem, bronchitis, bloedafwijkingen en zelfs leukemie, meldt de overheidskrant ChinaDaily.

Insecticiden

De nieuwe campus is gebouwd vlakbij de plek waar eerder chemische fabrieken gevestigd waren die erg giftige insecticiden als carbofuraan en methomyl produceerden. Medewerkers van de fabriek zouden getuigd hebben over toxisch afval dat in de buurt van de bedrijven is begraven om tijd en geld te besparen.

Uit onderzoek blijkt dat de bodem en het grondwater enorme hoeveelheden stoffen als chloorbenzeen en tetrachloormethaan bevatten, naast zware metalen als kwik, lood en cadmium.

Volgens de nieuwszender CCTV had de school weliswaar een milieustudie uitgevoerd, maar gebeurde dat pas zeven maanden na de start van de bouwwerken. Volgens deskundigen was die studie bovendien gebrekkig en zag ze de belangrijke vervuiling met pesticiden over het hoofd.

Onrust

Het verhaal komt ongelegen voor de Chinese overheid, die beseft dat het de vervuiling in het land moet aanpakken om groeiende politieke onrust te vermijden. Bij vorige schandalen braken spontane betogingen uit, en ook na dit geval wordt er op het internet met woede gereageerd. Op sociale media circuleren ook foto’s van een betoging voor de schoolgebouwen.

De grootschalige vervuiling van de lucht, water en bodem in China is een gevolg van de nadruk op economische groei in de voorbije decennia, maar sinds enkele jaren zet Peking in op maatregelen om die vervuiling terug te dringen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.