Volgende regering moet ontbossing in Zuiden bestrijden

Nieuws

Volgende regering moet ontbossing in Zuiden bestrijden

04 juni 2007

De volgende regering moet - in navolging van het Vlaams Fonds Tropisch Bos - een Federaal Fonds Tropisch Bos oprichten om de ontbossing in het Zuiden te bestrijden. Dat zegt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.

Ontbossing in de tropen is volgens de vereniging verantwoordelijk voor 20 tot 25 procent van de uitstoot van CO2. Het Vlaams Fonds Tropisch Bos zag in 2002 het levenslicht en wil kleine en middelgrote projecten steunen in Zuid-Amerika die het tropisch bos beschermen en duurzaam beheren.

Duurzaam hout

Uit het evaluatierapport van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) blijkt Paars in 2005 een ‘omzendbrief duurzaam hout’ te hebben goedgekeurd, die de voorwaarden vastlegt voor de levering van duurzaam hout aan de overheid. Bovendien zouden projecten, die in aanmerking komen voor exportkredieten, niet langer mogen bijdragen tot de vernietiging van oerbossen.
Paars krijgt daarvoor goeie punten van de BBL, maar krijgt kritiek omdat ‘duurzame ontwikkeling’ onder Paars een apart departement vormde. ‘Dat is in strijd met het concept zelf’, vindt BBL. ‘Duurzame ontwikkeling zou het overkoepelend principe moeten zijn van waaruit het economische, sociale en milieubeleid worden aangestuurd.’