Vrije-uitloopkippen zijn nu traceerbaar dankzij enkelband en blockchain

public domain (CC0)

 

Hoe ben je als consument helemaal zeker dat een vrije-uitloopkip ook echt buiten is geweest? Dat kan nu dankzij een enkelband en blockchain, zegt een Chinees bedrijf.

Een vrije-uitloopkip moet overdag normaal gezien buiten lopen. De consument kan dat niet controleren natuurlijk. Bovendien duiken af en toe verhalen op over kippen die nooit buiten zijn geweest maar toch als vrije-uitloopkippen in de rekken belanden.

Enkelbandje

Het Chinese ZhongAn Technology bedacht daarom Gogochicken, een systeem dat de consument totale zekerheid biedt over de herkomst van zijn kip. Het werkt met enkelbandjes en blockchain.

Elke vrije-uitloopkip op de boerderij krijgt een enkelbandje om. Die registreert elk aspect van het leven van de kip, bijvoorbeeld hoe oud ze is, hoe ver ze elke dag stapt, hoe het zit met de kwaliteit van de lucht die ze inademt en het water dat ze drinkt, wanneer ze geslacht is.

Bitcoin

Die informatie wordt meteen online bewaard in de blockchain. Daardoor kan er niet meer geknoeid worden met die gegevens.

Door gebruik te maken van Blockchain, kan er niet meer geknoeid worden met de herkomst van kippen

Blockchain is een nieuwe, snel populair wordende digitale technologie waarmee gebruikers gegevens uitwisselen op een zeer betrouwbare manier. Het is eigenlijk een database, een eindeloze lijst van gegevens die iedereen kan zien, waar je alleen onderaan nieuwe gegevens kunt toevoegen, en waar je geen vroegere gegevens kunt wissen.

De blockchain-technologie wordt onder meer gebruikt voor de digitale munt bitcoin.

7 miljard kippen

Dat Gogochicken in China ontstond, is geen toeval. Daar kregen ze al met heel wat voedselschandalen af te rekenen.

Elk jaar worden in China zeven miljard kippen verkocht. Het vlees blijkt soms van zeer slechte kwaliteit te zijn, of zelfs helemaal niet van een kip te komen.

ZhongAn, het moederbedrijf van ZhongAn Technology, is een verzekeringsmaatschappij. Met de technologie wil ze bedrijven die vleesproducenten verzekeren of financieren beter beschermen. ZhongAn Technology heeft nu al een overeenkomst met meer dan tweehonderd kippenvleesproducenten. Tegen 2020 moeten dat er 2500 zijn.

Volgens het bedrijf is de technologie ook bruikbaar om andere vleessoorten te traceren.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift