Welles-nietes-discussie in Zimbabwe

Nieuws

Welles-nietes-discussie in Zimbabwe

02 april 2008

Terwijl de Zimbabwaanse regeringskrant The Herald vanochtend een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen voorspelde, heeft oppositiepartij MDC (Beweging voor Democratische Verandering) vanmiddag nogmaals de zege opgeëist.

The Herald kwam nog niet met officiële verkiezingsresultaten op de proppen maar meldde enkel dat het er naar uit ziet dat geen van de presidentskandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt na de stembusgang van afgelopen zaterdag. Als er een tweede stemronde komt, neemt regerend president Robert Mugabe het op tegen de MDC-leider Morgan Tsvangirai.
Het MDC claimde vanmiddag echter de overwinning op basis van eigen tellingen. Volgens het MDC heeft Morgan Tsvangirai de presidentsverkiezingen gewonnen met 50,3 procent van de stemmen, Mugabe zou slechts 42,9 procent behaald hebben.  Een tweede stembusgang is dus overbodig. Zondag al eiste het MDC de zege op.
Indien er nog een tweede stemronde nodig is, moet die volgens de Zimbabwaanse grondwet binnen de 21 dagen na de eerste ronde georganiseerd worden, in dit geval voor zaterdag 19 april.

De drie presidentskandidaten

  • Robert Mugabe (84 jaar): 28 jaar president van Zimbabwe, lid van regeringspartij Zanu-PF. Mugabe stortte zijn land in een crisis. Bij zijn onafhankelijkheid in 1980 was Zimbabwe een van de meest ontwikkelde en beloftevolle economieën in Afrika, maar door het wanbeleid van president Robert Mugabe staat het land sinds 2000 op de rand van de afgrond.

  • Simba Makoni (58 jaar):  Simba Makoni is lid van regeringspartij  Zanu-PF en was gedurende dertig jaar minister van Financiën binnen de Zanu PF-regering van Robert Mugabe. De ex-minister is ook nog altijd actief in het politbureau van de regering. Analisten zagen Simba Makoni’s kandidatuur als een reële bedreiging voor Robert Mugabe. Zijn kandidatuur ondermijnt het voortbestaan van regeringspartij Zanu-PF.

  • Morgan Tsvangirai (56 jaar): oppositieleider van het MDC, Movement for Democratic Change (Beweging voor Democratische Verandering), die verleden jaar in het nieuws kwam door protestmarsen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.