Wereld bindt strijd aan met ontbossing

Regeringen, bedrijven en organisaties van over de hele wereld slaan op de klimaattop in New York de handen ineen om het verlies van wouden wereldwijd te halveren tegen 2020 en zelfs helemaal te stoppen tegen 2030. De inspanning zou de uitstoot van CO2 vermijden die vergelijkbaar is met de totale uitstoot van alle personenwagens ter wereld.

Crustmania (CC BY 2.0)

Terwijl de ontbossing wordt afgebouwd, zal er ook geïnvesteerd worden in het herstel van 350 miljoen hectare aan aangetaste gebieden, een oppervlakte vergelijkbaar met die van India.

Ontbossing wordt vaak over het hoofd gezien als bron van broeikasgassen in de atmosfeer. Toch komt er enorm veel CO2 vrij als wouden gekapt en platgebrand worden. Een indrukwekkend aantal landen, bedrijven en inheemse volkeren slaan nu de handen ineen om daar paal en perk aan te stellen.

Onder de ondertekenaars van de ‘Verklaring van New York’ zijn landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Noorwegen, bedrijven als Kellogg’s, Nestlé, palmolieproducent Cargill, de Aziatische papierreus Asia Pulp and Paper (APP) en organisaties als het Wereldnatuurfonds (WWF) en de Internationale Unie voor Milieubescherming (IUCN).

Herstel

Terwijl de ontbossing wordt afgebouwd, zal er ook geïnvesteerd worden in het herstel van 350 miljoen hectare aan aangetaste gebieden, een oppervlakte vergelijkbaar met die van India. De gemeenschappelijke inspanningen kunnen de uitstoot van jaarlijks 4,5 tot 8,8 miljard ton CO2 vermijden – vergelijkbaar met die van het miljard personenwagens dat momenteel wereldwijd rondrijdt.

‘De Verklaring van New York heeft als doel om meer klimaatuitstoot te verminderen dan de jaaruitstoot van de Verenigde Staten’, zegt VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon. ‘Bossen zijn niet alleen een cruciaal onderdeel van een oplossing voor het klimaatprobleem, ze hebben ook talloze voordelen voor alle lagen van de maatschappij.’

Wagner Cassimiro (CC BY.0)

 

Inheemse groepen

‘De verklaring van New York stuurt een niet mis te verstaan signaal naar de top in Parijs in 2015.’

Tegelijk met de verklaring werden verschillende initiatieven voorgesteld. Zo beloven meer dan twintig grote voedselbedrijven om enkel nog palmolie aan te kopen die niet geproduceerd is ten koste van ontbossing. Grote donorlanden zoals Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië hebben tegelijk steun beloofd voor projecten tegen ontbossing.

Opvallend is ook de rol die is weggelegd voor inheemse bevolkingsgroepen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Ze nemen zich voor om de meer dan 400 miljoen hectare tropisch regenwoud onder hun beheer te beschermen en zo meer dan 85 gigaton CO2 uit de atmosfeer te houden.

‘De verklaring van New York stuurt een niet mis te verstaan signaal naar de top in Parijs in 2015’, zegt Erna Solberg, premier van Noorwegen. ‘Wetenschappers waarschuwen dat we de klimaatverandering niet onder de 2 graden Celsius kunnen houden zonder enorme inspanningen voor de wouden. Vandaag zijn vooruitdenkende overheden, bedrijven en organisaties samen begonnen aan de campagne om het beleid te implementeren, praktijken te veranderen en de juiste beloningsmechanismen in te stellen om ontbossing te stoppen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.