Wereldbank gaat meer investeren in opkomende economieën

De Wereldbank is van het bedrag aan leningen aan middeninkomenlanden in de komende tien jaar te verdubbelen. Dat heeft voorzitter Jim Yong Kim gisteren gezegd. Ook de totale kredietverlening van de bank zal groeien.

  • Attribution-NonCommercial-NoDerivs License World Bank/Ryan Rayburn President Jim Yong kim van de Wereldbank. Attribution-NonCommercial-NoDerivs License World Bank/Ryan Rayburn

Met name in opkomende economieën is grote behoefte aan infrastructuur, zei Kim tijdens een speech voor de Council on Foreign Relations, een denktank in Washington. “We hebben nu de capaciteit om de jaarlijkse leningen aan middeninkomenlanden bijna te verdubbelen, van 15 miljard dollar naar 28 miljard dollar per jaar.

De aankondiging komt net voor de halfjaarlijkse ontmoeting van de Wereldbank met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die volgende week in Washington plaatsvindt.

Hoewel middeninkomenlanden doorgaans minder vaak een beroep doen op ontwikkelingshulp, denkt Kim dat ze wel geïnteresseerd blijven in goedkope leningen van de Wereldbank voor infrastructuur. De kosten van infrastructuur lopen in de zogenoemde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) alleen al op tot een biljoen dollar per jaar. De wereldwijde, totale buitenlandse ontwikkelingshulp is slechts een tiende van dat bedrag.

De bank wil zich met name op tien landen richten: Bangladesh, China, Congo, India, Nigeria, Ethiopië, Kenia, Indonesië, Pakistan en Tanzania. In deze landen woont ongeveer 80 procent van de armsten in de wereld.

Indrukwekkend inventief

Het extra geld voor middeninkomenlanden komt beschikbaar door aanpassing van de regels van de bank en efficiëntere bestedingen, zei Kim. Zo mogen middeninkomenlanden binnenkort 2,5 miljard dollar meer lenen dan voorheen. Ook wordt de rente op leningen licht verhoogd, evenals enkele andere tarieven. De voorzitter zei verder in de komende drie jaar 400 miljoen dollar te willen besparen door meer efficiëntie binnen de organisatie van de Wereldbank. Details hierover worden later deze week gepubliceerd.

Scott Morris van het Center for Global Development (CDG), een denktank in Washington, noemt het plan “indrukwekkend inventief”, maar waarschuwt ook voor de mogelijke gevolgen op lange termijn. “De bank geeft nu een duidelijk signaal af dat zij geen extra geld nodig heeft, in het bijzonder van de Verenigde Staten en Europa. Maar dit instituut is eigendom van landen en een belangrijke graadmeter van hun betrokkenheid is de geldstroom. Als de financiering door de VS bijvoorbeeld blijft dalen, kan de relatie met de bank ook zwakker worden. Dat zou ongelukkig zijn.”

Dat landen nu meer mogen lenen en dat grote landen een extra toeslag moeten betalen, doet vragen rijzen over de tarieven voor kleine landen, zegt Morris. Hij zegt ook dat veel ervan afhangt hoe binnen de organisatie bezuinigd gaat worden. “Als het de bedoeling is de kosten binnen de perken te houden, dan is dat absoluut noodzakelijk. Maar als het startpunt is om 400 miljoen dollar te vinden om extra leningen te kunnen verstrekken, dan bestaat het gevaar dat gesneden wordt op plaatsen waar dat niet zou moeten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.