Wereldbank pakt tuberculose aan in Zuidelijk Afrika

De Wereldbank pompt 122 miljoen dollar in de strijd tegen tuberculose (tbc) in Malawi, Mozambique en Zambia. Het project zet vooral in op regionale samenwerking en de versterking van de gezondheidszorg in de getroffen landen. 

  • USAID (CC by-nc 2.0) Tuberculosepatiënten in het “Brooklyn Chest Hospital” in Kaapstad, Zuid-Afrika USAID (CC by-nc 2.0)

Zuidelijk Afrika kampt met een dubbele epidemie van tuberculose en hiv/aids. Lesotho, Malawi, Mozambique en Zambia kampen bovendien met een vorm van tuberculose die resistent is tegen de meeste gangbare geneesmiddelen. De sterk verweven economieën van de landen maken het voor ziektes makkelijk om de grenzen over te steken, en precies daarom is een regionale aanpak zo belangrijk.

Ebola

De Wereldbank zet 122 miljoen dollar (109 miljoen euro) opzij om die regionale respons te verbeteren. ‘Regionale samenwerking, de capaciteit van de gezondheidszorg om informatie te controleren en te delen en een snelle respons zijn van cruciaal belang om tbc te bestrijden in een regio die het epicentrum is van een dubbele epidemie’, zegt Moustapha Ndiaye van de Wereldbank. ‘Dit project moet de vier landen helpen om een echt regionaal antwoord te bieden op een epidemie die geen grenzen respecteert.’

Het project richt zich naast betere samenwerking ook op specifieke gemeenschappen en regio’s met een hoge prevalentie van tbc of hiv/aids, belangrijke transportroutes en grensgebieden tussen de vier landen. De opzet is gebaseerd op ervaringen met de ebola-epidemie in West-Afrika, die aantoonden dat landen beter intens samenwerken om een epidemie het hoofd te bieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.