Wereldwijde ontgoocheling: reacties uit het globale Zuiden

Meteen na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, kwam een tsunami van reacties op gang. De wereld is geschokt. ‘Our own commitment to #ParisAgreement will not waiver.’

Gage Skidmore (CC by-nc-sa 2.0)

Andere landen volgen tot nu toe de beslissing van de VS niet

Frankrijk, Italië en Duitsland hebben samen aan de wereld laten weten dat ze geen heronderhandeling van het akkoord willen. Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, zegt ook voort te blijven vechten voor het klimaat. 

China had al eerder laten weten dat het zal samenwerken met de EU om klimaatverandering aan te pakken ook al stappen de Verenigde Staten (VS) uit het klimaatakkoord van Parijs (COP21). Bovendien hebben tal van Amerikaanse bedrijven en politici al gereageerd met de boodschap dat ze wel stappen zullen nemen in het voordeel van het klimaat, net als de gouverneurs van California, Washington en New York.

Iedereen tegen Trump

Ook andere continenten laten zich niet stoppen door president Trumps beslissing. De leiders van Mexico, Bolivia en Chili zeggen zich nog steeds in te zullen zetten voor het klimaat.


Chili lijdt al onder de klimaatverandering en wij hebben ons geëngageerd om haar te bestrijden. Het is slecht nieuws dat de VS de overeenkomst van Parijs verlaat.

We leven in een wereld waarin de VS een bedreiging voor de vrede, Moeder Aarde en multilateralisme is geworden.

Mexico handhaaft zijn steun en betrokkenheid bij de overeenkomst van Parijs om de effecten van de wereldwijde klimaatverandering te stoppen.

Azië gaat groen

‘De Amerikaanse president Trump heeft met deze beslissing de wijsheid van de mensheid de rug toegekeerd.’

Het is alom bekend dat de Chinese president Xi Jinping niet zinnens is om minder tegen klimaatverandering te doen. Het land is momenteel bezig met het grootste drijvende zonnepanelenpark te bouwen. Ook India wil bouwen aan een groenere toekomst. 

De Japanse minister van Milieu, Koichi Yamamoto, was zeer uitgesproken. ‘De Amerikaanse president Trump heeft met deze beslissing de wijsheid van de mensheid de rug toegekeerd. Ik ben erg teleurgesteld … Ik ben boos.’

Frank Bainimarama, president van Fiji, heeft ook laten weten dat hij teleurgesteld is met de beslissing van de Verenigde Staten. Zijn reactie is van groot belang omdat Fiji de volgende klimaattop, COP23, in Bonn zal leiden. 

Eilanden zoals Fiji behoren tot de eerste slachtoffers van de klimaatverandering. De Marshall eilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan ter hoogte van de Filipijnen en Hawaii, steunen daarom ook nog steeds de gemaakte verbintenissen op COP21. De president, Hilda Heine, geeft aan dat de klimaatexit van Trump niets verandert aan haar engagement.

‘De terugtrekking ondermijnt de internationale verantwoordelijkheid.’

Zuid-Korea heeft ook gereageerd. De minister van Buitenlandse Zaken zei: ‘Het is spijtig dat de terugtrekking uit het klimaatverdrag van Parijs door de VS de internationale verantwoordelijkheid en de inspanningen om te reageren op klimaatverandering zal ondermijnen.’ 

 

‘We hebben besloten mee te doen en ik denk niet dat we zullen veranderen.’

Zelfs Rusland heeft gereageerd op Donald Trumps beslissing. Vicepremier Arkady Dvorkovich zei ‘We hebben besloten mee te doen en ik denk niet dat we zullen veranderen,’ schrijft Reuters.

Volgens Jeune Afrique hebben 28 Afrikaanse landen al laten weten dat ze nog steeds achter het klimaatakkoord staan.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3149   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift