Wetenschappers vinden afbreekbaar alternatief voor microplastics

Wetenschappers en ingenieurs van de Universiteit van Bath hebben afbreekbare cellulosemicrobeads ontwikkeld. Die kunnen de schadelijke microplastics vervangen die onze oceanen vervuilen.

United Nations Development Programme (CC BY-NC-ND 2.0)

Als we niet snel in actie komen, zou er in 2050 meer plastic dan vis zijn in onze oceanen, 2017.

Microbeads zijn plastic bolletjes kleiner dan 0,5 millimeter. Ze worden toegevoegd aan schoonmaak- en verzorgingsproducten zoals tandpasta, zonnecrème en cosmetica, en in vullers die plastic een soepele textuur geven.

Omdat ze zo klein zijn, glippen ze door waterfilteringssystemen en belanden zo in rivieren en uiteindelijk de oceanen. Hier worden ze opgegeten door vogels, vissen en andere zeedieren.

Cellulose

Een douchebeurt kan tot 100.000 plasticdeeltjes naar zee stuwen.

Volgens de onderzoekers van het Centre for Sustainable Chemical Technologies (CSCT) aan de Universiteit van Bath kan een douchebeurt tot 100.000 plasticdeeltjes naar zee stuwen. Elk jaar komt er zo acht miljoen ton plastic in de oceanen terecht.

Het onderzoeksteam heeft nu microbeads gemaakt uit cellulose, het materiaal dat de sterke vezels vormt in hout en planten.

De cellulosemicrobeads hebben dezelfde kwaliteiten als microplastics, maar zijn al na een korte periode bio-afbreekbaar. Bovendien kunnen deze microbeads gemaakt worden uit de cellulose die aanwezig is in afvalproducten, zoals bijvoorbeeld de restproducten uit de papierindustrie.

Kleine druppels

‘Microplastics in cosmetica worden gemaakt uit polyethyleen of polypropyleen, oliederivaten die er honderden jaren over doen om af te breken in de natuur’, zegt Janet Scott van het CSCT.

De cellulosebolletjes worden gemaakt door een oplossing van cellulose door kleine gaatjes in een membraan te drukken. Hierdoor ontstaan kleine druppeltjes die stollen en vervolgens bolletjes vormen.

De cellulosebolletjes worden vervolgens weggewassen van het membraan met behulp van zonnebloemolie, legt James Coombs OBrien van het CSCT uit in een filmpje. Ten slotte worden ze gespoeld en zijn ze klaar voor verwerking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.