Yahoo! moet zware kritiek slikken

Nieuws

Yahoo! moet zware kritiek slikken

10 november 2007

'De Amerikaanse portaalsite Yahoo! gedraagt zich moreel als pygmeeën.' Dat zei Tom Lanton, de democratische voorzitter van het House Committee on Foreign Affairs, tijdens een hoorzitting. Yahoo! moest voor de Amerikaanse commissie tekst en uitleg geven over de rol die ze speelde bij de arrestatie van de Chinese journalist Shi Tao.

Op 22 april 2004 kreeg de Chinese afdeling van Yahoo! de vraag van de Chinese staatsveiligheid om de eigenaar van het e-mailadres huoyan1989@yahoo.com.cn op te sporen. Yahoo! speelde IP-adressen door aan de staatsveiligheid, waarmee de kritische journalist Shi Tao kon ontmaskerd worden. De 37-jarige Tao werd opgepakt en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.
Michael Callahan van Yahoo! zei op 15 februari 2006 tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres dat het bedrijf destijds geen informatie had over de aard van het onderzoek van de Chinese staatsveiligheid.
Maar de Chinese mensenrechtenorganisatie Dui Hua Foundation onhulde dit jaar documenten waaruit bleek dat Yahoo! wist dat de staatsveiligheid de eigenaar van het mailadres zocht omdat hij verdacht werd van het verraden van staatsgeheimen aan buitenlandse mogendheden, een politiek misdrijf waarop in China zware straffen staan.

Valse getuigenis

Commissievoorzitter Tom Lanton neemt het Yahoo! kwalijk dat ze een valse getuigenis heeft afgelegd voor het Congres, en dat er daarna geen intern onderzoek is opgestart om na te gaan hoe de onjuiste informatie tot bij het Congres geraakt is. Callahan verontschuldigde zich hiervoor en zei dat hij toen nog niet over die informatie beschikte.
Volgens Yahoo! hadden haar medewerkers in China geen andere keuze om de informatie door te geven. Ook Jerry Yang van Yahoo! bood tijdens de hoorzitting zijn verontschuldigingen aan aan de moeder van Shi Tao, die aanwezig was tijdens de zitting. Yang publiceerde ook een bericht over de hoorzitting op het weblog van Yahoo!.

Enkel Yahoo?

De Amerikaanse krant Los Angeles Times maakt zich de bedenking waarom Yahoo! het enige Amerikaanse bedrijf is dat zich moet verantwoorden voor hulp aan het Chinese regime. Cisco Systems verkoopt gesofisticeerde technologie aan China waarmee de staatsveiligheid het internetverkeer kan monitoren.
Skype, een onderdeel van eBay, helpt de Chinese overheid met het in de gaten houden en censureren van tekstberichten. Ook Google krijgt een veeg uit de pan, omdat zij een speciale versie van hun zoekmachine ontwikkeld hebben die voldoet aan de eisen van de Chinese overheid. zo krijg je geen zoekresultaten als je op ‘freeing Tibet’ zoekt.
In het Amerikaanse congres circuleert ondertussen een wetsvoorstel, de Global Online Freedom Act, dat Amerikaanse bedrijven moet verbieden om buitenlandse overheden informatie te geven die kan leiden tot censuur en arrestaties van internetdissidenten.

Rechtszaak

De lijdensweg van Yahoo! is nog niet voorbij. De Mensenrechtenorganisatie Human Rights USA heeft in naam van een andere internetdissident, Wang Wiaoning, en Shi Tao in Los Angeles in april een rechtszaak aangespannen tegen Yahoo!.
Het bedrijf is volgens de organisatie medeplichtig aan mensenrechtenschendingen en martelingen in China. Human Rights USA beroept zich voor de aanklacht op een Amerikaanse wet uit 1789, het Alien Tort Statute, dat bedrijven bestraft die mensenrechtenschendingen in het buitenland ondersteunen.
De 57-jarige Wang Wiaoning riep van 2000 tot 2001 in zijn Yahoo!-groep op tot democratische hervormingen in China. Nadat Yahoo! informatie van Wiaoning had doorgespeeld aan de Chinese autoriteiten kon de dissident in 2002 opgepakt worden. Hij kreeg tien jaar celstraf.