Zweden wil tegen 2045 uitstoot broeikasgassen tot nul herleiden

Zweden geeft zichzelf minder dan dertig jaar om de uitstoot van broeikasgassen tot nul te herleiden. Alle toekomstige regeringen zullen hun beleid moeten voorstellen om dat plan te doen slagen. 

Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

 

De hervorming is gisteren (donderdag) voorgesteld door de Zweedse premier Stefan Löfven en minister van Klimaat Isabella Lövin. De wet moet nog worden goedgekeurd door het Zweedse parlement, maar de kans is erg groot dat dat gebeurt. Het voorstel is immers uitgewerkt in overleg met alle partijen in het halfrond, uitgezonderd extreem-rechts.

In het voorstel moeten alle toekomstige regeringen een “geloofwaardige inspanning” doen om de doelstelling te bereiken. Concreet moet elke toekomstige regering een actieplan voorstellen met maatregelen die ze tijdens haar bewind wil nemen, en de geboekte vooruitgang jaarlijks rapporteren in het parlement.

Om klimaatneutraal te worden, moet de binnenlandse uitstoot van Zweden met 85 procent naar beneden, terwijl er ook in het buitenland geïnvesteerd wordt in de strijd tegen de klimaatverandering.

Minister van Klimaat Isabella Lövin: ‘Het gaat steeds sneller. Eens je een doel hebt gesteld en de juiste richting inslaat, gaan de zaken meestal snel.’

Een van de hardste noten om te kraken is het binnenlandse verkeer, dat verantwoordelijk is voor een derde van de Zweedse uitstoot. De vervuiling van dat verkeer moet in 2030 al 70 procent lager zijn dan de uitstoot in 2010. De overheid wil daarom volop inzetten op elektrische auto’s en investeren in het spoor, terwijl binnenlandse vluchten worden ontmoedigd.

Lövin maakt zich sterk dat de doelstelling haalbaar is voor het land. ‘Ik denk dat het doel absoluut haalbaar is’, zegt ze. ‘We zien dat nu al met de doelstellingen die we ons eerder hebben opgelegd, zoals rond hernieuwbare energie, waar we de meet al gehaald hebben. Het gaat steeds sneller. Eens je een doel hebt gesteld en de juiste richting inslaat, gaan de zaken meestal snel. We zullen zien. Maar ik zou niet verrast zijn als we er nog voor 2045 geraken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.