Mediterraan eetpatroon is goed voor kinderen

Kinderen die er mediterrane eetgewoonten op na houden, maken 15 procent minder kans op overgewicht. Opvallend genoeg scoren de Zweedse kinderen op dat punt het best in Europa.

  • CC Nate Gray Kinderen die er mediterrane eetgewoonten op na houden, maken 15 procent minder kans op overgewicht. CC Nate Gray

Een internationaal team ging de eetgewoonten van Europese kinderen na. Ze onderzochten hoe vaak ze 43 voedingsproducten aten.
Bijzondere aandacht ging naar de ingrediënten van een mediterrane maaltijd: groenten, fruit en noten, vis en granen. Wie vaak een van die producten at, kreeg een punt. Wie weinig at van niet-mediterrane producten, zoals vlees en zuivel, kreeg eveneens een punt.

Vreemd genoeg scoorden niet de kinderen uit het Middellandse Zeegebied, maar die aan de andere kant van Europa het best. Zweedse kinderen bleken het vaakst mediterraan te eten. De Italiaanse kinderen kwamen op de tweede plaats. Cyprus, nochtans een eiland in de Middellandse Zee, scoorde het slechtst.

Uit een vergelijking van het eetpatroon en het lichaamsgewicht bleken nog maar eens de voordelen van de mediterrane keuken. Wie mediterraan eet, blijkt 15 procent minder kans te maken op overgewicht of obesitas.

Obesitaspreventie

“Het promoten van een mediterraan eetpatroon beperkt zich niet langer tot de mediterrane landen”, zegt Gianluca Tognon van de Universiteit van Göteborg, die het onderzoek coördineerde. “Gezien zijn potentieel voordelig effect bij het voorkomen van obesitas, zou een mediterraan eetpatroon deel moeten uitmaken van de EU-strategie voor obesitaspreventie. Het zou vooral gepromoot moeten worden in landen waar het eetpatroon het minste succes heeft.”

Er werden acht Europese landen op de loep genomen. De onderzoekers gebruikten gegevens uit de Idefics-studie. Die onderzocht in opdracht van de Europese Commissie onder meer het gewicht, de lengte, de taille-omtrek en het lichaamsvet (body mass index of BMI) bij zestienduizend kinderen in die acht landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.