Australië spreekt politieman vrij van doodslag op Aboriginal

Een Australische rechtbank heeft de eerste politieagent ooit die terechtstond wegens doodslag op een gearresteerde Aboriginal vrijgesproken. In 2003 waren 10 van de 39 mensen die in hechtenis overleden Aboriginals. “Dit is een erg belangrijk ogenblik. Het systeem heeft generaties van Aboriginals verraden”, zei Sam Watson, vice-directeur Aboriginalstudies aan de Universiteit van Queensland, eerder over de rechtzaak.
Op 19 november 2004 lag de zesendertigjarige Cameron Doomadgee zieltogend op de gevangenisvloer in Palm Island, een gemeente met 3500 inwoners, vooral Aboriginals, voor de kust van Queensland. Doomadgee, beter bekend onder zijn Aboriginalnaam Mulrunji, bleek afschuwelijke interne verwondingen te hebben. Hij stierf aan bloedingen door een gescheurde lever en poortader.
Onderzoeksrechter Christine Clements beval een onderzoek naar de dood van de man en gaf haar bevindingen vrij in september 2006. Zij besloot dat Mulrunji politieagent Hurley op de kaak had geslagen en daarna op de grond gevallen was, waar Hurley hem verscheidene malen had geslagen. Die slagen hadden de fatale verwondingen veroorzaakt.
Hurley had Mulrunji diezelfde ochtend om 10.20u gearresteerd toen die commentaar had bij de arrestatie van een andere man. Het politieregister, ingevuld om 10u26, meldt dat Mulrunji beschuldigd werd van openbare ordeverstoring. Een uur later was hij dood.
 
De zaak ging naar het Hooggerechtshof van Townsville, waar Hurley vorige week niet schuldig pleitte voor de aanklachten van doodslag en mishandeling. Vandaag (woensdag 20 juni) volgde de jury hem daarin en sprak hem vrij.
 
Bewijs
 
Het heeft echter een hele tijd geduurd voor het tot een rechtszaak kwam. Een week na de dood, na een eerste autopsierapport, braken in Palm Island rellen uit. Ondanks het rapport van de onderzoeksrechter, besliste de openbare aanklager van Queensland, Leanne Clare, Hurley niet in staat van beschuldiging te stellen. Zij besloot dat de Mulrunji’s verwondingen ontstonden terwijl hij en de politieagent samen op de grond vielen. Die beslissingen werd in januari herroepen door toenmalig hoofd van Justitie van New South Wales, Sir Laurence Street: volgens hem was er toch voldoende bewijs tegen Hurley.
 
Het hoofd van de politievakbond van Queensland noemt het proces een heksenjacht. De vakbond dreigt met een protestmars naar het parlement. De vakbond weigerde een interview.
 
Aangezet door het grote aantal Aboriginals die in hechtenis overlijden, had de Australische overheid in 1987 al een commissie opgericht om de zaak te onderzoeken. Die besloot dat het grote aantal doden evenredig was met het aantal opgesloten Aboriginals, en dus niet te wijten was aan een andere behandeling. In 2003 maakten Aboriginals, die zo’n 2,4 procent van de Australische bevolking vertegenwoordigen, 20 procent uit de van de gevangenisbevolking.
 
Op Palm Island heerste er volgens Sam Watson nog steeds veel gekwetstheid onder de bevolking en in de Aboriginalgemeenschap. Een veroordeling zou het incident kunnen afsluiten, zei hij voor de uitspraak Watson. “Maar zeker is dat het onze broeder niet zal terugbrengen. En zijn moeder niet, en zijn zoon niet.”
 
Mulrunji’s moeder stierf minder dan een maand na haar zoon aan kanker. Zijn achttienjarige zoon Eric hing zichzelf op in juli 2006, drie dagen voor de heropening naar het onderzoek naar zijn vaders dood.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.