Inventieve toepassingen van open data

Meer en meer overheden stellen hun data (statistieken, geografische informatie, gegevens over dienstverlening, en ga zo maar door) open voor vrij gebruik (zie Open data voor open bestuur). Vaak promoten ze het gebruik van de gegevens door wedstrijden uit te schrijven voor het ontwikkelen van toepassingen die gebruik maken van de data. De meest innovatieve en nuttige applicaties (of ‘apps’) worden beloond met een prijs. Hier stellen we enkele winnende apps voor, samen met een paar voorlopers in het gebruik van open data.

  • iCow was de laureaat van Apps4Africa 2010

iCow

iCow is de winnaar van Apps4Africa 2010. Het is een Keniaanse applicatie die veetelers niet alleen de gegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts kan bezorgen, maar op basis van de data van de runderen van de boer (aantal dagen dracht, gewicht, …) via sms ook tips geeft voor een goede gezondheid en goede productiviteit van de veestapel.

Ook dit jaar wordt de competitie georganiseerd. Apps4Africa 2011 staat in het teken van het klimaat.

Apps for development

De Wereldbank bezit een enorme collectie ontwikkelingsgegevens over zowat alle landen ter wereld. Om deze toegankelijk te maken liet ze data.worldbank.org ontwikkelen, waarop alle gegevens gemakkelijk grafisch kunnen worden voorgesteld. Ook schreef de Wereldbank de wedstrijd Apps for Development uit voor het meest innovatieve gebruik van de gegevens.

Winnaar werd StatPlanet, waarmee regio’s en landen kunnen vergeleken worden op basis van meer dan 3000 indicatoren.

Development Timelines, waarmee globale ontwikkelingen in een historische context (zoals oorlogen, onderwijshervormingen en econonmische crises) kunnen worden geplaatst, werd tweede. Yourtopia kaapte de derde prijs weg. Met Yourtopia kan je nagaan welke onderdelen van menselijke ontwikkeling voor jou belangrijk zijn en welke landen hier het best op scoren. Een gelijkaardige app is het Better Life Initiative van de OESO.

Apps voor het milieu en tegen misbruik

De Amerikaanse federale overheid stelden haar gegevens open op data.gov. Op challenge.gov wordt iedereen uitgedaagd applicaties te bedenken die gebruik maken van deze gegevens. Zo zijn er Apps for the environment (voor het gebruiken van milieu- en gezondheidsgegevens) en Apps against abuse (voor het tegengaan van misbruik en geweld).

Open Data Challenge

In Europa liep in het voorjaar van 2011 de wedstrijd Open Data Challenge. Vice-president van de Europese Commissie Neelie Kroes mocht de winnende prijs in de categorie ‘App’ uitreiken aan ZNasichDani, een Slovaakse website waarop heel eenvoudig kan achterhaald worden welke personen voordeel halen uit contracten met de staat. In de categorie ‘Visualizatie’ vielen Bike Share Map (fietsdelen in 30 steden, waaronder Brussel, in kaart), Mapping Europe’s Carbon Dioxide Emissions (CO2-uitstoot EU in kaart) en Evolution of EU Legislation (evolutie van de EU-begroting doorheen de tijd) in de prijzen.

Gapminder

Gapminder is het geesteskind van de Zweedse professor en statisticus Hans Rosling. Met zijn geanimeerde bollendiagrammen slaagt hij er in tabellen vol cijfergegevens om te zetten in interessante verhalen over wereldwijde ontwikkeling op het vlak van economie, gezondheid en klimaat.

Openstreetmap

Openstreetmap is de digitale wereldkaart voor en door de gebruikers. In dit geval is het dus geen overheid die haar gegevens openstelt, maar laten alle gebruikers van Openstreetmap toe dat de gegevens die ze zelf hebben verzameld vrij te gebruiken zijn.

De kracht van Openstreetmap kwam tot uiting na de zware aardbeving in Haïti in januari 2010. Met de hulp van honderden vrijwilligers werd op Openstreetmap een gedetailleerde kaart voor het getroffen gebied aangemaakt. Deze bestond voordien niet, waardoor de hulpverlening sterk werd gehinderd.

Zewerkenvoorjou

Op zewerkenvoorjou.be worden voor alle Vlaamse parlementsleden aanwezigheden en activiteiten in het parlement eenvoudig en mooi toegankelijk gemaakt. Voor elk parlementslid worden ook alle mandaten opgelijkst en de verschijningen in pers geteld.

Technisch gezien is zerwerkenvoorjou geen opendata-app: de gegevens worden door de makers van de site zelf samengesteld uit de verslagen van Vlaams Parlement, het Staatsblad en het Elektronisch Nieuwsarchief. Ze worden dus niet door de overheid als open data ter beschikking gesteld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.