Asielbeleid bevriezen, is geen optie

Voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen kan er geen sprake zijn van een pauze in het regeringswerk rond migratie en asiel. De regularisatie van mensen zonder papieren, de opsluiting van kinderen en de overvolle asielopvang schreeuwen om dringend beleid. Een regering van lopende zaken is geen optie.
“De val van de regering is het worst case scenario waar Vluchtelingenwerk al weken voor waarschuwde,” zegt Pieter De Gryse, directeur van Vluchtelingenwerk. Indien er op 15 juli geen akkoord was over een rondzendbrief regularisatie, dreigde de situatie op het terrein te escaleren. Dit is precies wat we vandaag meemaken in de kerken, maar ook daarbuiten zitten mensen zonder papieren, organisaties en advocaten op hun tandvlees.
In de 48 uur voor het ontslag van premier Leterme werkten het kernkabinet en de technici nog keihard aan een globaal akkoord rond migratie en asiel. De premier wou dit akkoord op 15 juli als een verwezenlijking presenteren en voerde de forcing. Een akkoord was nabij. “Alle ingrediënten lagen op tafel, het gerecht moest alleen nog klaargemaakt worden,” aldus De Gryse.
Helaas voerden sommige regeringspartners vertragingsmaneuvers uit. Zij verhinderden dat er een akkoord kwam, uit vrees afgestraft te worden door achterban en kiezers. “Deze tactiek keert nu als een boemerang terug in hun eigen gezicht,” zegt De Gryse. “Ze blijven ook met lege handen achter op de punten die ze zelf wilden binnenhalen.” OpenVld pakte zo naast de economische immigratie of de verstrengde aanpak van gezinshereniging en schijnhuwelijken.
Niet alleen de rondzendbrief regularisatie is dringend, ook aan detentie van kinderen moet snel een einde komen. Nog dagelijks sluit ons land kinderen op in gesloten centra, ook al kent de overheid de zware traumatische gevolgen ervan. Ten slotte is er nog het falend opvangsysteem waarbij vluchtelingen en asielzoekers te lang in grootschalige opvangcentra verblijven zodat deze overvol zitten.
Onder welke formule straks een federale regering ook wordt geïnstalleerd, voor Vluchtelingenwerk moet deze in staat zijn om snel beslissingen te nemen in deze cruciale dossiers. “Omwille van de menselijke drama’s die er achter schuil gaan, behoren ze tot de meest dringende socio-economische dossiers van het moment. Maandenlang bevriezen is geen optie,” aldus nog De Gryse.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.