Burgers in Gaza en Israël moeten beschermd worden

Amnesty International roept het Israëlisch leger en de gewapende Palestijnse groepen op onmiddellijk een einde te maken aan de aanvallen. De escalatie van het geweld sinds 27 december heeft nu al het leven gekost aan ongeveer 280 Palestijnse en één Israëlische burger.
Dit is het hoogste aantal Palestijnse slachtoffers in 40 jaar Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Onder de Palestijnse slachtoffers van de Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook zijn ontelbare ongewapende burgers en politie-agenten die niet deelnamen aan de vijandelijkheden.
“Er is geen enkele wettelijke grond voor het buitensporig gebruik van geweld door Israël. Het kan leiden tot een verdere escalatie van het geweld in de hele regio”, zegt Amnesty International. “De escalatie van het geweld komt bovenop het dagelijkse gevecht dat de inwoners van de Gazastrook nu al weken moeten leveren om te overleven. De Israëlische blokkade van de Gazastrook zorgt ervoor dat elementaire levensmiddelen en geneesmiddelen niet tot in Gaza raken.”

Raketaanvallen van Hamas


“Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen zijn ook verantwoordelijk voor de huidige escalatie. Hun aanhoudende raketaanvallen op steden en dorpen in het zuiden van Israël zijn onwettig en kunnen nooit gerechtvaardigd worden,” zegt Amnesty International.
“De internationale gemeenschap moet dringend tussen beide komen om burgers te beschermen tegen het geweld én om de blokkade van Gaza op te heffen.”
 
Deze laatste Israëlische aanval brengt het aantal Palestijnse slachtoffers - gedood door het Israëlisch leger - dit jaar op 650. Zeker een derde hiervan waren ongewapende burgers, waaronder 70 kinderen. In dezelfde periode hebben Palestijnse gewapende groeperingen 25 Israëli’s gedood. 16 daarvan waren burgers, waaronder 4 kinderen. De voorbij acht jaar van Israëlisch-Palestijns geweld heeft het leven gekost aan ongeveer 5000 Palestijnen en 1100 Israëli’s. Aan beide kanten waren de meeste slachtoffers ongewapende burgers, waaronder 900 Palestijnse en 120 Israëlische kinderen.

Er is geen enkele wettelijke grond voor het buitensporig gebruik van geweld door Israël. Het kan leiden tot een verdere escalatie van het geweld in de hele regio.
Humanitaire hulp geweigerd


De voorbije weken hebben VN-vertegenwoordigers verschillende keren hun beklag gedaan over het feit dat de Israëlische autoriteiten weigerden humanitaire hulp in Gaza toe te laten. Van de 1,5 miljoen inwoners in Gaza, hangt 80% af van VN voedselhulp.
Een recent vijf-en-een-half maanden durend staakt-het-vuren heeft weinig of geen verbetering gebracht voor de bevolking in Gaza. Het staakt-het-vuren eindigde trouwens op 4 november nadat 6 Palestijnse militanten door het Israëlisch leger werden gedood in Gaza, waarna Palestijnse raketten werden afgevuurd op steden en dorpen in het zuiden van Israël. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.