De laatste strohalm van Trabelsi

De Tunesiër Nizar Trabelsi (43) heeft zijn gevangenisstraf –tien jaar op beschuldiging van plannen voor een terroristische aanslag– helemaal uitgezeten. Toch blijft hij nog opgesloten in de gevangenis van Bergen. In “uitleveringsdetentie”, aldus minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) als antwoord op een parlementaire vraag van Theo Francken (NV-A).

De Verenigde Staten hebben immers de uitlevering van Trabelsi gevraagd, maar eerst moet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zich nog over de zaak uitspreken. ‘We verwachten een arrest in de komende maanden’, zegt Marc Nève, de advocaat van Trabelsi.

Waar hoopt u op?

Nève: Dat het Hof zou vaststellen dat een uitlevering van mijn cliënt aan de VS een schending zou zijn van artikel 3 van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, het verbod van foltering.

De VS hebben de Belgische overheid toch garanties gegeven dat Trabelsi niet gefolterd zal worden?

Nève: België heeft alleen maar bekomen dat Trabelsi voor een burgerlijke rechtbank zou moeten verschijnen, niet voor een militaire, en dat hij in een burgerlijke gevangenis zou verblijven. Dat vinden wij te weinig. Wij vragen dat hij in het geval van een veroordeling tot levenslang toch toegang zou krijgen tot voorwaardelijke invrijheidsstelling. Daarop hebben de VS nooit geantwoord.

Is Straatsburg de laatste strohalm?

Nève: Ja, al is ook in België nog een procedure hangende voor de Raad van State, tegen het ministerieel besluit over de uitlevering. Wanneer dat vastgesteld wordt, weten we niet.

Heeft Trabelsi tijdens zijn tien jaar opsluiting afscheid genomen van zijn gedachtegoed?

Nève: Iedereen beweert dat mijn cliënt nog gevaarlijk is en dat hij andere gevangen beïnvloedt, maar hij is steeds in isolatie geweest. Sinds jaren legt hij uit dat hij inderdaad afscheid heeft genomen van elke vorm van “terrorisme” en dat die bladzijde is omgedraaid. Voor hem is het onmogelijk om op een andere manier het bewijs te leveren.

Klinkt hij geloofwaardig?

Nève: Mijn mening doet niet ter zake. Ik ben niet Trabelsi, ik ben zijn advocaat.

Hoe ziet Trabelsi zijn eigen toekomst?

Nève: Hij heeft een Belgische partner, wil graag trouwen en hier blijven wonen. Momenteel ontbreken daarvoor de nodige papieren.

Ofwel wordt hij aan de VS uitgeleverd, ofwel wordt hij naar Tunesië gerepatrieerd, stelt Staatssecretaris Maggie De Block.

Nève: Het regime in Tunesië is intussen totaal veranderd. Ik weet niet welke de houding zal zijn van de Tunesische autoriteiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur