Europees akkoord faalt in bestrijden klimaatverandering

“Europa heeft de strijd tegen klimaatverandering ondermijnd door vandaag een akkoord te tekenen dat een slecht compromis is van verschillende belangen”, zegt Brigitte Gloire vanuit Poznan.
Europa moet opnieuw beginnen. Het Europese Parlement moet de sleutelverdragen van het akkoord volgende week verbeteren en de Europese Commissie moet in zijn ‘Green Paper’ een veel ambitieuzer internationaal mandaat voorstellen.
“Het Europese Klimaat- en Energiepakket, aanvankelijk een sterk pakket van wetten voorgesteld door de Commissie, beloofde heel veel, maar daar blijft niets meer van over in de tekst waarover de lidstaten het vandaag eens zijn geraakt. Miljoenen arme mensen worden in de steek gelaten omdat de EU-leiders voor de druk van de industrielobby geplooid zijn en op een historisch moment gefaald hebben”, zegt Brigitte Gloire.

Zijn dit onze ambities?


Internationale onderhandelaars die op dit moment in Polen samenkomen zullen naar het EU-akkoord kijken en denken ‘zijn dit onze ambities?’ Het antwoord is neen, het ligt ver af van wat het akkoord zou moeten zijn. Het lijkt te veel op ‘business-as-usual’ verpakt met een groene strik.
Europa heeft een akkoord bereikt om de CO2-uitstoot met 20% te verminderen, maar volgens Oxfam zal dit akkoord toelaten dat de grootste vervuilers deze doelstelling alleen behalen door te handelen in emissierechten. Europa doet niet eens een poging zijn eigen CO2-uitstoot ook daadwerkelijk voldoende te verminderen.
Europa’s strategie om de klimaatverandering te bestrijden moet een echte vermindering van de CO2-uitstoot aanmoedigen en groene investeringen voor toekomstige Europese bedrijven stimuleren. Om dit te bereiken moet de handel in emissierechten geveild worden en niet gratis weggegeven. Dit akkoord geeft te veel vrijstellingen aan te veel bedrijven in te veel landen.
Ontwikkelingslanden keken ook uit naar de Europese belofte om met geld over de brug te komen om hen te helpen zich aan de klimaatverandering aan te passen en de ontwikkeling van groene bedrijven te ondersteunen.
De aanbeveling rond openbare veilingen voor ontwikkelingslanden, die voorgesteld werd door het Parlement is van de tafel geveegd. De Europese ministers van Financiën maakten de berekende beslissing dat arme landen zullen moeten afzien van deze belofte.
Dit akkoord mag niet datgene zijn wat door de EU naar voor zal worden geschoven op de top in Kopenhagen in December 2009. “De lidstaten, het parlement en de commissie moeten volgend jaar hun laatste kans grijpen om de reputatie van de Europese Unie die vandaag beschadigd werd te herstellen”, besluit Brigitte Gloire.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.