Greening by ICT, het Beste Idee van 2014

Uitgeverij De Wereld vroeg meer dan 100 Nederlandse en Belgische wetenschappers, denkers, schrijvers en kunstenaars wat het beste idee van 2014 is, op hun eigen vakgebied of daarbuiten, van henzelf of van een ander, in binnen- of buitenland. MO* publiceert voor de tweede maal een selectie uit het boek. Vandaag lezen we over het beste idee van het jaar volgens Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute.

  • Jos van Zetten (CC BY 2.0) 'Een groeiend aantal duurzaamheidsinitiatieven maakt gebruik van ICT. Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht.' Jos van Zetten (CC BY 2.0)

Twee belangrijke maatschappelijke trends zijn duurzaamheid en ICT.

De combinatie van beide versterkt elkaar. Daarom is Greening by ICT het beste idee van 2014.

‘Door gegevens met elkaar in verband te brengen, kunnen we een beeld krijgen van het metabolisme van steden en op basis daarvan verbeteringen op het gebied van milieu en gezondheid voorstellen.’

Een groeiend aantal duurzaamheidsinitiatieven maakt gebruik van ICT. Of het nu een website, een app of een sensor is, het zijn allemaal manieren om via ICT duurzaamheid te bevorderen. Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht.

Binnen ons Utrechtse kenniscluster is Greening by ICT daarom een hoofdthema. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van sensortechnologie. 

Hiermee kunnen we allerlei ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, water, temperatuur en vervuiling meten en vervolgens interpreteren. Zo kunnen we de toestand van het milieu in de tijd exact monitoren en op basis daarvan de juiste maatregelen nemen.

Een vergelijkbare ICT-toepassing is het opslaan van allerlei gegevens op duurzaamheidsgebied in databanken. Door deze gegevens met elkaar in verband te brengen, kunnen we bijvoorbeeld een beeld krijgen van het metabolisme van steden en op basis daarvan verbeteringen op het gebied van milieu en gezondheid voorstellen. Meten is weten!

Adafruit Industries (CC BY-NC-SA.0)

‘Met sensortechnologie kunnen we allerlei ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, water, temperatuur en vervuiling meten en vervolgens interpreteren. Zo kunnen we de toestand van het milieu in de tijd exact monitoren en op basis daarvan de juiste maatregelen nemen.’

ICT biedt ook andere mogelijkheden. Via het web kunnen we nieuwe diensten aanbieden en de deeleconomie vergemakkelijken.

Wie kent niet de websites waar je een auto of andere producten met elkaar kunt delen en bedrijven die producten willen leasen in plaats van verkopen. Met behulp van het web wordt dit allemaal makkelijker.

Ditzelfde geldt voor allerlei handige apps die ons informatie verschaffen over bijvoorbeeld de kwaliteit van producten. Een goed voorbeeld is de app Beat the microbead’van de Plastic Soup Foundation. Deze app verschaft de consument inzicht of een bepaald cosmeticaproduct (zoals een scrub) kleine plastic deeltjes bevat.

‘Via het web kunnen mensen ook een virtuele community vormen op het gebied van duurzaamheid.’

Deze app is razendsnel de wereld rondgegaan en een zeer effectief instrument gebleken om plastic deeltjes uit cosmeticaproducten te krijgen.

Via het web kunnen mensen ook een virtuele community vormen op het gebied van duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse organisatie NUDGE.

Deze non-profitorganisatie nodigt mensen uit Nudger te worden en dit kenbaar te maken op een virtuele kaart van Nederland. Mensen kunnen elkaar digitaal uitnodigen om mee te doen aan een bepaald initiatief in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen of het opzetten van een stadsboerderij. Alle afzonderlijke nudges - kleine duwtjes - vormen samen één grote nudge.

ICT is natuurlijk ook cruciaal om productieprocessen nauwkeurig af te stellen en daardoor energie en grondstoffen te besparen. En tevens om fysieke mobiliteit te vervangen door digitale communicatie, zoals videoconferencing.

Toegegeven: Greening by ICT leidt wel tot meer energieverbruik. Dus energieverbruik minimaliseren in datacentra en door onszelf is wel een vereiste. Anders wordt het “Greedy by ICT”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.