Historisch pausbezoek aan het Midden-Oosten


Hoe historisch het bezoek van Benedictus XVI aan het Midden-Oosten was zal pas over enige tijd duidelijk worden. Maar men mag de reikwijdte van dit bezoek zeker niet onderschatten.
Zo sprak de leider van de Katholieke kerk zich duidelijk en in de meeste krachtige woorden uit tegen alle vormen van antisemitisme op welke wijze en waar ook ter wereld. Hij vermeldde uitdrukkelijk de slachtpartij van zes miljoen joden in Europese concentratiekampen en drukte zijn waanzin over die gebeurtenissen meermaals uit.
De kerkleider schaarde zich met zijn “thuisland voor elk volk” achter het internationaal erkent volkerenrecht dat elk volk het recht geeft om zichzelf te besturen. De zo openlijke steun voor een leefbare Palestijnse staat en een zo’n grootst mogelijke autonomie en gelijke rechten voor de Palestijnen in Israël zijn uniek. Ze tonen aan dat de zogenaamde boekenwurm en pantserkardinaal, meer is dan iemand die enkel bekend is omwille van de strenge interpretatie van roomse wetten.
Met zijn openlijke steun aan het lijdende Palestijnse volk, dat 61 jaar geleden de Nakba meemaakte, en nog steeds geen vrijheid kent, kiest de paus voor een eigen persoonlijke invalshoek. Zoals zijn voorganger Johannes-Paulus II zich opwierp om het IJzeren Gordijn tussen Oost en West te laten vallen, zo wil deze paus komaf maken met de laatste stuiptrekkingen van kolonialisme en apartheid in de wereld. En jammergenoeg is Israël hiervan een schoolvoorbeeld.
De paus bracht ook een bezoek aan Palestijnse vluchtelingenkampen en deed een oproep tot een vreedzaam samenleven met Israëliërs, waarbij hij gelijke rechten voor de niet-joden in Israël in het achterhoofd had.
De paus luisterde aandachtig toen moslim-geestelijke al-Tamimi verklaarde: “Israël heeft onze huizen verwoest, ons volk verdreven, bouwt nederzettingen, ruïneert de heilige plaatsen van de moslims en slacht onze vrouwen, kinderen en bejaarden af in Gaza. Ik vraag de paus in de naam van de ene God, om deze misdaden te veroordelen en van de Israëlische regering te eisen deze agressie tegen het Palestijnse volk te stoppen.”
De kerkleider verstond de Arabische boodschap van al-Tamimi maar al te duidelijk. Benedictus  vroeg vrije doorgang voor niet-joodse gelovigen tot hun heiligdommen en bidplaatsen in Jeruzalem. Tijdens een misviering voor de Geboortekerk bad de paus voor een snelle opheffing van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. De paus wenste een Heilig Land zonder bezetting, zonder controlepunten, zonder apartheidsmuren en zonder vluchtelingen.
Benedictus sprak over een “tragische muur”. “In een wereld waar de grenzen meer en meer opengaan - voor de handel, voor reizen, voor de verplaatsing van mensen, voor culturele uitwisseling - is het tragisch te zien hoe er nog muren worden opgetrokken”, zei de heilige vader. Vele van onze politici mogen bij de kerkvorst in de leer gaan. Het toont aan dat we bijzonder veel respect moeten hebben voor de moed van Benedictus XVI om zich tegen een wereld van lobbyisten, macht en geld te keren om op te komen voor de grootste vluchtelingengemeenschap op aarde, het verworpen en verdrukte Palestijnse volk.
Zoals tweeduizend jaar geleden de profeet Jezus de kant koos van diegenen die de steun van niemand kregen, zo kiest de huidige kerkleider duidelijk voor een volk dat wordt afgeschilderd als terroristen maar zelf al 61 jaar het slachtoffer is van agressieve staatsterreur en een bezettingspolitiek. Benedictus XVI verklaarde tijdens zijn pausbezoek dat voor hem het Palestijnse volk zich vrij moet kunnen verplaatsen, handel drijven, onderwijs volgen en simpelweg leven zonder Apartheidsmuur, zonder illegale kolonies en zonder behandelt te worden als tweederangsburger.
Benedictus XVI is misschien wel de dapperste paus die we gekend hebben sinds vele decennia om zich zo sterk te verzetten tegen een machtig land met kernwapens, miljarden subsidies van Amerika en een zeer invloedrijk lobbynetwerk. Op een serene maar bijzonder klare wijze maakte de paus duidelijk dat Israël geen enkel recht van bestaan heeft als het zich blijft gedragen als één van de laatste kolonisten en bezetters op deze aardbol.
Op een serene maar bijzonder klare wijze maakte de paus duidelijk dat Israël geen enkel recht van bestaan heeft als het zich blijft gedragen als één van de laatste kolonisten en bezetters op deze aardbol.
Mario Bergen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.