'Hulp is een plicht, geen optie'

‘Internationale hulp is een plicht in een internationaal mensenrechtenkader, geen optie.’ Dat zegt Irene Khan, die op 20 april een MO*lezing geeft in de Beursschouwburg in Brussel.

  •  Irene Khan

In aanloop naar die lezing willen we het debat stimuleren, daarom lanceren we enkele stellingen waarop we graag uw reactie krijgen via de reactiemogelijkheid onderaan het artikel of via e-mail naar webredactie@mo.be.

Stelling 1: Internationale hulp is een plicht


Internationale hulp is een plicht in een internationaal mensenrechtenkader, geen optie. Zeker in de huidige economische crisis, die veroorzaakt werd door de rijke landen, maar vooral de arme landen treft.
Het Verdrag voor economische, sociale en culturele rechten legt regeringen op te voorzien in gezondheidszorg, scholing, huisvesting en dergelijke en erkent dat overheden de realisatie van die rechten kunnen faseren naar gelang van de middelen die ze hebben.
Tegelijk zegt het verdrag dat er een verplichting is tot internationale hulp om de betrokken overheden daarbij te helpen. Met andere woorden: wie de middelen heeft, móet hen helpen die ze niet hebben. Daartegenover staat de verplichting om die hulp goed te gebruiken, en dus een verplichting tot transparantie en verantwoording.
Het grootste probleem in verband met ontwikkelingshulp is vandaag echter de beschikbaarheid van de nodige middelen. Er wordt opnieuw beknibbeld op hulpbudgetten, terwijl er gigantische bedragen beschikbaar waren om de banken te redden. Met dat geld kunnen we elk kind ter wereld naar school sturen, een half miljoen moederlevens redden of miljoenen mensen van zuiver drinkwater voorzien.

Inschrijven voor de MO*lezing
Irene Khan en minister Steven Vanackere: Armoede is de ergste mensenrechtencrisis Dinsdag 20 april, 19u30, Beursschouwburg Brussel. Inkom: €5. Inschrijven verplicht via jan.buelinckx@mo.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift