Israëls provocatie tegenover Syrië

Het is glashelder dat het zelfvertrouwen van het Israëlische leger – na het debacle in Libanon – er enorm is op vooruit gegaan. Israëlische soldaten – die volop oefenen in de Negev en nabij de Golanhoogten in nagebouwde Arabische dorpen – voelen zich klaar voor een grootschalige operatie in het Midden-Oosten. Dat er een nieuwe oorlog zit aan te komen is wel erg duidelijk.
Net zo bevattelijk als het feit dat de Verenigde Staten en Turkije van de Israëlische actie - die zesde september gebeurde in het noordwesten van Syrië - moeten op de hoogte zijn geweest. Anders had de VS-basis in Incirlik en de Turkse luchtafweer wel opgetreden.
 
Of het gaat om loodsen met nucleaire technologie van Noord-Korea of een wapenopslagplaats van Hezbollah blijft onduidelijk omdat Israël een embargo instelt op alle media die iets willen berichten over de aanval. Toch lijkt deze piste zeer onwaarschijnlijk. Het interne verhaal over ‘de succesvolle operatie’ dient zondermeer om het moraal van Israëlische soldaten op te krikken.
Als de militaire operatie van Israël in Syrië werkelijk zo succesvol was, dan zou Israël dadelijk de wereldpers hiervan op de hoogte hebben gebracht. Maar de zwijgzaamheid in Tel Aviv en het embargo over de aanval wijzen in de richting van een mislukking. Dat er geen fotografische bewijzen of rapporten vanuit Washington opduiken over het Syrische kernmateriaal, moet ons sceptisch maken. Om het moraal van het leger niet verder te beschadigen, wordt deze serieuze mislukking omgebogen tot een overwinning en loopt Barak al fluitend rond in Tel Aviv.
Het is duidelijk dat de neo-conservatieven met het lekken van scenario’s van een Noord-Koreaans schip met nucleaire inhoud en het bombarderen van nucleaire installaties in Syrië willen inspelen op het gemoed van de publieke opinie. Het Internationaal atoomagentschap zegt immers duidelijk dat Syrië niet beschikt over een militair nucleair programma en dat daaromtrent niet het minste bewijs bestaat. Het lekken van deze leugens gebeurde door Andrew Semmel  van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken naar de Washington Post, de New York Times en de Israëlische pers. In 2004 lekte deze man ook al dat een netwerk rond Abdul Qadeer Khan gascentrifuges en uranium hexaflouride zou leveren vanuit Syrië naar Noord-Korea.
De luchtaanval was vooral bedoeld om de verdediging van Syrië te testen en een rede aan dit land te geven om tot oorlog over te gaan. Nu Syrië zo rustig reageert zal het bij deze ene provocatie niet blijven, maar zullen er nog volgen. De neo-conservatieve pyromanen zijn immers van plan om het Midden-Oosten opnieuw in brand te steken. Voormalig VS-ambassdeur John Bolton vertegenwoordigt deze stroming die de vredesgesprekken tussen zes landen met Noord-Korea met lede ogen aanzien en liever aansturen op confrontatie. Dezelfde Bolton beschuldigde in 2004 Syrië ook al van nucleaire ambities. Het verhaal van het Noord-Koraanse schip met nucleair materiaal in plaats van cement in de haven van Tartous berust op evenveel fantasie.
Sinds juni is Project Checkmate – de opvolger van de groep die de Golfoorlog van 1991 voorbereidde – terug actief bij de Amerikaanse luchtmacht. Brigadier-Generaal Lawrence “Stutz” Stutzriem en de Israëlische voormalige officier en expert oorlogsvoering Lani Kass leiden de groep met als doel “fighting the next war” (de volgende oorlog uitvechten) en voor- en nadelen afwegen van een militaire actie tegen Iran.

Op de website van MO.be is er plaats voor opiniestukken. Zelf een bijdrage leveren? Stuur je bericht naar webredactie@mo.be.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift