Lezersbrieven MO*49

Dalit tegen Goliath, onze energie, geduld is op, Israëlisch oorlogsdenken, Freddy Tsimba.

Dalit tegen Goliath


Ik werk sinds enige tijd voor een NGO in het naburige Andhra Pradesh en ik zal zeker de onderdrukking van de dalits niet ontkennen, het blijft een enorm onrecht. Toch vind ik het gevaarlijk mensen vast te pinnen op hun kaste, ook al is het om hun belangen beter te verdedigen. Je dreigt in dezelfde wij-zij val te trappen als die van de fanatieke hindoe upper casts. Overigens is onderdrukking en onrecht geen probleem van dalits alleen en zijn er duizenden BC-landlozen in Andhra die in rij staan te drummen om erkend te worden als dalit om zo beter van overheidssteun te kunnen genieten. Onderdukking en onrecht gaan niet exclusief langs kastelijnen en landlozen van andere kastes met gelijkaardige problemen verdienen evenveel steun in hun strijd om rechtvaardigheid. De wantoestanden van het kaste-systeem ontmantel je niet door er in mee te spelen, maar eerder door mensen van verschillende socio-culturele achtergronden samen te brengen in een gemeenschappelijke strijd.
Marius Snauwaert op www.MO.be

Onze energie


Bedankt MO* en Greenpeace om iedereen te wijzen op de realiteit en van de geliberaliseerde energiemarkt. Wat ik persoonlijk nog het meest degoutant vind aan Electrabel is niet het feit dat ze geen echte groene stroom produceren, maar vooral dat ze zich onderstussen via reclame een geweldig groen imago proberen te geven. Zo hebben ze hun eigen “magazine” (Energiek), dat eigenlijk gewoon een propagandablad is, waarin bijvoorbeeld in hun laatste nummer een zogezegd objectief artikel staat waarom de kernuitstap een slecht idee is. Met als argument dat de productie van kernenergie geen CO2 uitstoot.
Arnout Vos op www.MO.be

Geduld is op


Ik las het Voorwoord (Het geduld is op) in MO*48. Ik kan de inhoud van dat artikel wel onderschrijven. Ik moest wel even mijn ogen uitwrijven wat u concludeert in het schoon Vlaams. Bent u zeker dat er geen fout geslopen is in die laatste zinnen? Is MO* een verlengstuk van de syndicale werking? En een tegenstander van CD&V?
Johan J. Vincent via info@mo.be

Israëlisch oorlogsdenken


De Israëlische president Shimon Peres zei in Turkije ‘We zeggen misschien andere gebeden op, maar onze ogen zijn gericht op dezelfde hemel en dezelfde toekomst voor het Midden-Oosten.’ Wat voor toekomst heeft Israël dan voor ogen?
De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak kondigde vorige week aan dat hij wacht met de aanval op het vluchtelingenkamp van Balata nabij Nablus en de Gazastrook tot na de “vredesgesprekken” in Annapolis. Bijna dagelijks valt het Israëlisch leger deze gebieden binnen sinds 2002 om zogenaamd op zoek te gaan naar “gezochte Palestijnen”. Het zijn gebieden waar het Israëlisch leger al te kwistig met kogels en granaten omspringt en waar doden en gewonden schering en inslag zijn.
Terwijl Barak zenuwachtig het einde afwacht van de praatbarak in Amerika tussen Palestijnen en Israëli’s, bestelde hij wel een heel arsenaal raketten, bunkermunitie en een oorlogsbodem in de V.S. De Sa’ar 5.5 wordt het nieuwste Israëlische oorlogsschip dat de oorlogsbodem die verloren ging tijdens de zomer van 2006 voor de Libanese kust, moet vervangen. Het oorlogsschip heeft een verdedigingsschild dat ook andere oorlogsboten kan beschermen tegen raketten. Daarnaast bouwen  Lockheed Martin en de Israëlische defensie de nieuwste militaire snufjes in het schip.
Alle commerciële vliegtuigen die door het luchtruim van Israël vliegen, wordt bovendien nogmaals op het hart gedrukt de voorziene corridors voor de burgerluchtvaart strikt na te leven, zoniet riskeren ze dat Patriot-luchtdoelraketten hen uit de lucht halen. Rond de nucleaire site Dimona in de Negev staan sinds kort ook Amerikaanse Patriots ter verdediging.
Mario Bergen via info@mo.be

Freddy Tsimba


Het artikel waar u Freddy Tsimba aan het woord laat, grijpt me aan. Wat hij zegt, doet me denken aan de Jezus van ‘t Evangelie. Kan je ons niet een beeld laten zien dat Freddy maakt van kogelhulzen? Een afbeelding van Au delà de l’espoir?
Benjamina  Delbaere via info@mo.be
Kijk eens op www.africalia.be, dat is de orgaisatie die het initiatief nam om het kunstwerk in Elsene te plaatsen.

Brieven stuurt u naar: MO*lezersbrieven, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel of naar info@mo.be. Of je kan onderaan dit artikel reageren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift