Lezersbrieven MO*60

Wit-Rusland, Franstalige minderheid en Vollezele.

Wit-Rusland


Ik lees vanaf de eerste editie MO* en ik moet zeggen altijd met meer en meer interesse. De artikels zijn altijd geschreven vanuit een verrassende invalshoek en toch objectief. Normaal gezien komt Wit-Rusland negatief ofwel helemaal niet in onze pers. Ik vind dat onterecht, daar het land, ondanks zijn eigenaardigheden, toch aan Europa grenst. Isolatie en een gebrek aan kennis zijn altijd erg gevaarlijk. Vandaar was ik blij met het artikel Wit-Rusland op weg naar democratie, in MO*58. Ik wil u feliciteren met de kwaliteit van uw blad.
Filip Vandenbroele, ereconsul van België te Minsk

Franstalige minderheid


In zijn lezersbrief in MO*59 haalt Raymond Vandevelde uit naar Bart De Wever met het argument dat Vlaanderen wel degelijk ‘minderheden’ heeft, verwijzend naar ‘talentellingen’ en de Franstaligen wonend in de Vlaamse gemeenten aan de taalgrens. Ten eerste dient hier gezegd dat de Belgische grondwet talentellingen sedert vele tientallen jaren uitdrukkelijk verbiedt.
Waar Vandevelde het haalt om te verwijzen naar talentellingen is dan ook een raadsel. Ten tweede schijnt Vandevelde niet te begrijpen dat er een duidelijk onderscheid bestaat tussen een historische minderheid (bijvoorbeeld de Duitstaligen in Oost-België) en de emigratie van individuele personen van het ene naar het andere taalgebied (zoals de Franstaligen in de Vlaamse gemeenten rond Brussel).
Ten derde stelt de Belgische grondwet ook heel duidelijk dat taal in België gebonden is aan het gebied waar men woont en helemaal niet persoonsgebonden is. Was dat laatste wél het geval, dan zou het niet alleen nodig zijn om taalrechten toe te kennen aan de Franstaligen in de Vlaamse gemeenten rond Brussel en de taalgrens, maar ook aan de vele duizenden Vlamingen die zich gedurende de voorbij 150 jaar in Wallonië gevestigd hebben.
Dirk Demulder, Boom

Vollezele


Op pagina 20 van MO*59 staat: ‘Chenjerai Hove …verbleef een tijdje in het Oost-Vlaamse Vollezele…’ Gelieve te noteren dat Vollezele in Vlaams-Brabant ligt.
Roger Lauwers via info@mo.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.