Liberalisering Mexicaanse oliemarkt

De Mexicaanse oliemarkt is sinds kort geliberaliseerd. Door een aanpassing in de Mexicaanse grondwet kunnen ook private oliebedrijven zich voortaan laven aan de Mexicaanse olievoorraden. Maar niet iedereen is daar even gelukkig mee.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over de liberalisering van de Mexicaanse oliemarkt te lezen.

Mexicanen vrezen komst van oliebedrijven
Ook private oliebedrijven mogen zich voortaan laven aan de Mexicaanse olievoorraden. Het Mexicaanse parlement paste vorige maand zijn grondwet aan om de oliemarkt te liberaliseren. De Mexicanen zelf zijn er niet gerust in. Ze hebben slechte ervaringen met zware vervuiling door staatsoliebedrijf Pemex.

Experts vragen strengere regels voor oliewinning in Mexico
Mexico heeft dringend meer en strengere regels voor oliewinning nodig, zeggen experts. Nu al kampt staatsbedrijf Pemex met heel wat olielekken. Voortaan kunnen ook privébedrijven uit binnen- en buitenland naar olie boren in Mexico.

“Mensen beseffen niet wat schaliegas is”
Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex wil tegen 2016 op twintig plaatsen naar schaliegas boren. Door de recenteliberalisering van de Mexicaanse oliemarkt zijn buitenlandse bedrijven erg geïnteresseerd.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift