Liberalisering Mexicaanse oliemarkt

De Mexicaanse oliemarkt is sinds kort geliberaliseerd. Door een aanpassing in de Mexicaanse grondwet kunnen ook private oliebedrijven zich voortaan laven aan de Mexicaanse olievoorraden. Maar niet iedereen is daar even gelukkig mee.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over de liberalisering van de Mexicaanse oliemarkt te lezen.

Mexicanen vrezen komst van oliebedrijven
Ook private oliebedrijven mogen zich voortaan laven aan de Mexicaanse olievoorraden. Het Mexicaanse parlement paste vorige maand zijn grondwet aan om de oliemarkt te liberaliseren. De Mexicanen zelf zijn er niet gerust in. Ze hebben slechte ervaringen met zware vervuiling door staatsoliebedrijf Pemex.

Experts vragen strengere regels voor oliewinning in Mexico
Mexico heeft dringend meer en strengere regels voor oliewinning nodig, zeggen experts. Nu al kampt staatsbedrijf Pemex met heel wat olielekken. Voortaan kunnen ook privébedrijven uit binnen- en buitenland naar olie boren in Mexico.

“Mensen beseffen niet wat schaliegas is”
Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex wil tegen 2016 op twintig plaatsen naar schaliegas boren. Door de recenteliberalisering van de Mexicaanse oliemarkt zijn buitenlandse bedrijven erg geïnteresseerd.

LEES OOK

Israel Ministry of Foreign Affairs (CC BY-NC 2.0)
De twee aardbevingen die Mexico eerder deze maand troffen, leggen de diepe ongelijkheid in het land bloot, schrijft Luis Gómez Romero, hoogleraar aan de University of Wollongong in Australië.
Land Rover MENA (CC BY 2.0)
De directe buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied zijn in 2016 met 7,9 procent afgenomen, als gevolg van lage grondstoffenprijzen, trage economische groei en de wer
© Heriberto Paredes
Een Mexicaanse geneticus die in Gent doctoreerde sleutelt aan een avocadosoort die de dominantie van Mexico op de wereldmarkt moet consolideren.
Matthew Rutledge (CC BY 2.0)
Door de exploitatie van schaliegas stoot Mexico steeds meer methaan uit. Dat gas is schadelijker dan CO2.