Magda De Meyer: Vrouwen kunnen het verschil maken in Pakistan

Magda De Meyer is in Pakistan als observator bij de verkiezingen op zaterdag 11 mei. Als voorzitter van de Nederlandstalige Vrouwenraad heeft De Meyer uiteraard extra aandacht voor een genderperspectief op die verkiezingen.  MO* belde haar op in de laatste uren voordat de stembureaus opengingen.

  • CC Europa Donna Internationaal observator Magda De Meyer vertelt vanuit Pakistan over de vrouwenrechten bij deze verkiezingen. CC Europa Donna

De observatoren hebben samen met de lokale vrouwen- en middenveldorganisaties 50 meisjes en vrouwen van ginder geselecteerd. Zij zullen als domestic observer de verkiezingen volgen. Eerst krijgen ze een training om de kiesverrichtingen te bekijken vanuit genderperspectief, zowel kwantitatief als kwalitatief. Daarna worden ze in teams van twee uitgestuurd naar Islamabad, Karachi, Lahore, Peshawar en Quetta met genderspecifieke observatieformulieren. Vanaf 12 mei begint Magda De Meyer met de opmaak van het rapport ‘Verkiezingen in Pakistan door vrouwenogen’.

Er is veel geweld en extremisme in Pakistan dat zich tegen vrouwen keert. Maar  er is wel al een vrouwelijke premier geweest en er zijn veel vrouwelijke parlementsleden. Is de situatie voor vrouwen nu eigenlijk goed of slecht in de Pakistaanse politiek?

Magda De Meyer: Dat is een heel goede vraag, gisteren was er nog een gesprek met de voorzitster van de nationale vrouwencommissie, ze heeft ooit een boek geschreven getiteld ‘Twee stappen vooruit, een stap achteruit’. Het is zo dat de stappen  die vooruit worden gezet groter zijn nu. Er gebeuren veel slechte dingen, maar ook veel goede.

Het is belangrijk een genuanceerd verhaal te brengen. Een van de positieve dingen is dat er in Nationale Parlement bij de vorige verkiezingen er toch 77 vrouwen waren op 342 zitjes. Er zijn sowieso 60 zetels voor vrouwen voorbehouden in het Parlement. Bovenop zijn er zijn 17 vrouwen rechtstreeks verkozen. Samen is dat 23 procent van het parlement, wat toch niet slecht is, gezien de staat van het land. De vrouwen in het parlement hebben het ook heel goed gedaan, ze waren zichtbaar en heel actief in het parlement. Ze hebben ook  meer parlementaire vragen gesteld dan hun mannelijke collega’s. Er was de voorbije legislatuur ook een vrouwelijke parlementsvoorzitter, dat was ook voor het eerst in de geschiedenis van Pakistan. Kortom: de Pakistaanse vrouwen zijn niet te onderschatten.

Dat betekent niet dat er geen problemen meer zijn. In bepaalde gebieden zoals Balochistan of de tribale gebieden hebben de vrouwen het heel moeilijk. Bij de vorige verkiezingen zijn er bepaalde vrouwelijke stembureaus niet opengegaan. Daar werden er op bepaalde plaatsten afspraken gemaakt tussen de politieke partijen om vrouwen niet te laten stemmen.  

Op de website van de krant Dawn stond deze ochtend dat dit ook nu weer het geval zou zijn in de regio Lower Dir.

Magda De Meyer: Ook dit jaar worden er gevallen gerapporteerd waarbij de stamoudsten alle identiteitskaarten hebben verzameld van het dorp, zodanig dat de mensen niet kunnen gaan stemmen; er is dus van alles aan de hand waardoor vrije verkiezingen bemoeilijkt worden. We hebben berichten gekregen van vrouwelijke kandidaten in die gebieden die bedreigd worden en waarvan de familie bedreigd wordt om niet te gaan stemmen. In Karachi worden er door extreme organisaties pamfletten uitgedeeld met doodsbedreigingen aan alle vrouwen om ze aan te zetten niet te gaan stemmen.

Ondertussen gebeuren er heel grote inspanningen. De verkiezingscommissie (Election Commission of Pakistan  of ECP) heeft de voorbije vijf jaar gewerkt om de verkiezingen beter te doen draaien. De doelstelling is om stembureaus te hebben elke twee kilometer, dat is enorm. Ze hebben ook enorm inspanningen gedaan om elektronische identiteitskaarten aan de mensen te geven. De mensen die de verkiezingsbureaus bemannen, hebben trainingen gekregen in gendergevoeligheid. Er zijn ook heel veel vormingsprogramma’s opgezet specifiek voor  vrouwelijke. Dat allemaal om de mensen te overtuigen.

Merkt u dan dat er iets veranderd is in de geest van de mensen?

Magda De Meyer: In elk geval voel ik dat de verwachting van de mensen heel groot is om te gaan stemmen. De vrouwen waar wij mee te maken hebben via de Aurat Foundation, zijn allemaal heel beslist en overtuigd. Ze doen ook heel veel inspanningen om vrouwen te bereiken. De vrouwelijke parlementsleden doen deur-aan-deur campagnes. De algemene verwachting is wel dat er meer vrouwen gaan stemmen dan de vorige keer.

Hadden ze dan geen last van het geweld in de aanloop naar de verkiezingen?

Magda De Meyer: Men doet grote inspanningen om de veiligheid op te drijven, maar het is moeilijk om onder controle te houden. De fundamentalistische beweging, de taliban speelt daar een heel negatieve rol in.  Het blijkt heel moeilijk om te vermijden dat er een gek met een granaat binnenloopt.

De Pakistaanse bevolking is echter veel gewoon en wil zich niet laten afschrikken door het geweld. Er is een gevoel van ‘we mogen ze niet laten winnen’, we mogen dit land niet overleveren aan fundamentalisten en terroristen. Dat gevoel leeft echt wel.

Is de aandacht die de westerse pers geeft aan de opkomst van vrouwenstemrecht in die gebieden  terecht of zijn de gevallen waarbij de vrouwen opkomen voor stemrecht verwaarloosbaar?

Magda De Meyer:  Ik vind het goed dat daar aandacht aan besteed wordt. Maar ik denk ook dat het heel belangrijk is om aan evenwichtige berichtgeving te doen. Je moet de positieve zaken vermelden. Ook voor de vrouwen hier is het belangrijk dat ze voelen dat er vooruitgang is.

Ik denk dat de buitenlandse pers daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren, door aandacht te besteden aan sterke verhalen die verandering teweeg brengen. Ik hoorde gisteren nog het verhaal van een vrouwelijk parlementslid die stamoudsten en de politieke partijen overtuigde om hun verbod op vrouwelijke deelname niet meer op te leggen.

Hoe zit het met de rechten van de vrouw in het algemeen, los van de verkiezingen?

Magda De Meyer: In de afgelopen legislatuur is er veel wetgeving gekomen rond mensen-  en vrouwenrechten. Nu komt het er natuurlijk op aan die rechten te implementeren op het terrein. Dat is de grote uitdaging. Het wettelijk instrumentarium zit vrij goed, maar de uitvoering laat nog te wensen over.

Men vertelde mij juist over een geval waarbij zuur gegooid werd naar vrouwen. Enkele maanden geleden is een meisje van 16 daar nog aan overleden. Ze had  zogezegd een affaire had met een jongen, ze had daar zelfs geen fysieke relatie, ze praatten gewoon met elkaar. Haar ouders hebben bekend in het gerechtshof dat zij degenen waren die het zuur gegooid hebben. Blijkbaar heeft dat meisje twee dagen op de vloer gelegen thuis en is ze langzaam gestorven. De ouders kregen wroeging en hebben bekend voor het gerechtshof.

Ondanks het feit dat er een wet is die het strafbaar maakt, heeft de rechter hen toch vrijgesproken omdat er geen getuigen waren. Om maar te zeggen dat er nog veel werk aan de winkel is.

Hoe kijken Pakistaanse vrouwen naar extremisme ?

Magda De Meyer: Daar heerst grote ongerustheid over, ze kijken bijvoorbeeld met argusogen naar het geld vanuit fundamentalistische hoek dat naar de madrassa’s gaat, de Koranscholen, om daarmee een conservatief en vrouwonvriendelijk wereldbeeld te verspreiden. Ze zijn daar heel alert voor, ze klagen dat voortdurend aan.

Ze willen niet toegeven aan de fundamentalisten. Maar daar heb je ook een sterke staat voor nodig. Het feit dat de Koranscholen zich zo kunnen ontwikkelen is omdat de staatscholen zo weinig ontwikkeld zijn. Het is een en-en verhaal. Als er meer geld geïnvesteerd wordt in de staatscholen, dan ga je ook veel minder ruimte laten aan die Koranscholen om hun fundamentalistische leer te verspreiden.  

Kan daar verandering in komen door de huidige verkiezingen?

Magda De Meyer: Meer vrouwen in de politiek en meer vrouwen op belangrijke plaatsen kan daar absoluut verandering in brengen. Ze kunnen ervoor zorgen dat er in de eerste plaats meer aandacht is voor vrouwelijk onderwijs, dat staat nu op een laag pitje. Ook op vlak van gezondheidszorg is het veel slechter gesteld voor vrouwen dan mannen.

Merk je dat er vanuit de mannen ook meer aandacht gaat naar vrouwenrechten?

Magda De Meyer: Ja, absoluut. Ik sprak daarjuist over de verkiezingscommissie. Al is het een mannenclub, toch is er van daaruit ook veel aandacht geweest voor gender. Ze beseffen hoe belangrijk het is dat heel de bevolking participeert aan de verkiezing. Je hebt ook een heel sterke civiele gemeenschap die dat steunt. Ook de media spelen een belangrijke rol, ze zijn een spreekbuis voor vrouwen.

Maakt de islam deel uit van dat middenveld?

Magda De Meyer: Je kunt de islam zeker niet als tegenhanger van vrouwenrechten zien. Pakistan staat bekend als een heel gematigd land op dat vlak. Het fundamentalisme zit geconcentreerd in een aantal gebieden. Je mag dat niet veralgemenen. Je kan niet dus zeker niet zeggen dat ze een slechte rol spelen. Ja, het is zo dat in bepaalde gebieden je nog middeleeuwse toestanden hebt, terwijl dat niet te vergelijken is met een stad als Islamabad.

Hoe kijkt u naar de verkiezingen van vandaag? 

Magda De Meyer: We hopen op veel meer opkomst van vrouwen dan de vorige keer. Dat je effect gaat zien van de inzet van de vrouwelijke parlementsleden, de sterke vrouwenorganisaties op het terrein, de campagnes die de verkiezingscommissie gevoerd heeft en de media die een duidelijke plaats  gegeven hebben aan vrouwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.