“Mensen beseffen niet wat schaliegas is”

Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex wil tegen 2016 op twintig plaatsen naar schaliegas boren. Door de recenteliberalisering van de Mexicaanse oliemarkt zijn buitenlandse bedrijven erg geïnteresseerd.

 

  • Tim Lewis Een installatie om schaliegas te winnen in Texas. Tim Lewis

“De regering heeft noch de technologie noch de mensen om de multinationals de baas te kunnen”, zegt veearts Waldo Carrillo. “De gewone mensen beseffen niet wat schaliegas is of wat de impact is bij zijn extractie.”

Risico op aardbevingen

Carrillo heeft een grote ranch in Piedras Negras, in de noordelijke deelstaat Coahuila. In die zone ligt de Cuenca de Burgos, een groot gasveld dat zich uitstrekt tot de deelstaten Nuevo León en Tamaulipas.

Er is ook schaliegas te vinden. Dat is een gas dat in schalie opgeslagen zit, een gesteente, maar om het gas eruit te krijgen moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden, het zogenaamde frakken.

Bij het frakken worden water, zand en chemicaliën in de bodem gepompt. De techniek is wereldwijd aan een steile opmars bezig – in de VS vormt is frakken al goed voor 20 procent van de gasproductie – maar is ook erg controversieel. Steeds meer studies duiden op de nadelen, zoals grondwatervervuiling en risico op aardbevingen.

Zware droogte

Voor schaliegaswinning is veel water nodig. In Coahuila is water schaars. De deelstaat kreeg in 2010 met zware droogte te maken. In 9 van de 28 waterlagen in Coahuila wordt meer water gewonnen dat er bij komt, zegt de Nationale Watercommissie.

“We willen de mensen waarschuwen voor de risico’s”, zegt Carrillo. Hij is een van de oprichters van milieuorganisatie Amigos del Río San Rodrigo, die voor het behoud van het ecosysteem van de San Rodrigo-rivier strijdt. Dit jaar plant de organisatie een intense sensibiliseringscampagne over de gevaren van schaliegaswinning.

Pemex, het staatsoliebedrijf, zegt dat het negatieve beeld dat mensen van schaliegas hebben te wijten is aan “beperkte of onjuist weergegeven informatie.”

Interesse van buitenlandse bedrijven

Sinds 2011 heeft Pemex op minstens zes plaatsen naar schaliegas geboord in de noordelijke deelstaten Nuevo León en Coahuila. Het wil nu ook in de zuidelijke deelstaat Veracruz naar schaliegas zoeken.

Tegen 2016 wil Pemex naar twintig bronnen voor schaliegas, een investering waarvoor meer dan 2 miljard dollar (ongeveer 1,5 miljard euro) nodig is. Buitenlandse bedrijven zijn erg geïnteresseerd in de nieuwe bronnen.

Door een grondwetswijziging vorige maand kunnen private bedrijven uit binnen- en buitenland in de Mexicaanse olie- en gasindustrie investeren. Daarmee komt een einde aan een decennialang monopolie voor Pemex.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.