Lezersbrief: 'Respect, Mevrouw Merkel'

‘Wir schaffen das’, herhaalde Angela Merkel afgelopen donderdag. Daarmee verzekerde ze de bevolking van Duitsland dat ze de vluchtelingencrisis nog steeds aankunnen. De bondskanselier kreeg heel wat kritiek na de recente aanslagen in Duitsland, waarbij twee asielzoekers betrokken waren. MO*-lezeres Denise De Bondt, zelf voogd van acht niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, is verheugd dat Merkel toch achter haar migratiebeleid blijft staan. Aangenaam verrast door de mooie brief, delen we hem hier graag met jullie. 

  • © bundeskanzlerin/instagram Bondskanselier Angela Merkel, Nizip (Turkije), 2016 © bundeskanzlerin/instagram
  • © bundeskanzlerin/instagram Bondskanselier Angela Merkel, Berlijn, 2016 © bundeskanzlerin/instagram
  • © bundeskanzlerin/instagram Bondskanselier Angela Merkel, Parijs, 2015 © bundeskanzlerin/instagram

Respect Mevrouw Merkel…

Diep en dan ook zeer diep respect, mevrouw Merkel, omdat u als politica en wereldleidster de pedalen niet kwijt geraakt bent wanneer het wat ingewikkeld werd. Omdat u rechtlijnig maar vooral zeer rechtvaardig op koers blijft. Omdat u niet meedoet aan “paniekvoetbal” maar net nu het zo belangrijk is het hoofd koel houdt.

Respect omdat u onderscheid kan maken tussen religie en banditisme, onderscheid tussen geloof en terrorisme.

Respect, mevrouw Merkel, omdat u beseft dat vele mensen onze hulp nodig hebben en niet onze haat, al zeker niet onze angst die een voedingsbodem vormt voor al die haat.

U beseft dat vele mensen onze hulp nodig hebben en niet onze haat

Diep respect omdat u geen angst toont om een helpende hand te reiken aan mensen in nood. Mensen zoals u en ik, “zij” die door het noodlot werden gedwongen om alles achter te laten. Het hadden ook “wij” kunnen zijn. Respect omdat u ons wijst op onze burgerplicht en de rechten van ieder mens op een menswaardig bestaan. Een recht waar zelfs nu stemmen over opgaan dit “aan te passen.” Het moet niet veel gekker meer worden.

Respect, mevrouw Merkel, omdat u inziet dat “algemene” maatregelen niet veel gaan uithalen maar men het individu moet bekijken. Dat men met een warme opvang, degelijke zorg en een goede begeleiding, een grotere alertheid voor het oppikken van signalen, een kordatere aanpak van geradicaliseerde individuen, een betere communicatie en overleg, en een inperking van wapenhandel, meer radicalisering zal tegen gaan dan met afwijzing, uitsluiting en stigmatisering.

Respect, mevrouw Merkel, omdat u niet mee doet met het simplistische denken dat als we de grenzen sluiten en daarmee alle vluchtelingen laten verdrinken of verhongeren, er geen aanslagen meer zullen gepleegd worden. Respect omdat u beseft dat niet de vluchtelingen het probleem zijn maar terroristen, misdadigers waarvoor ook deze mensen op de vlucht zijn.

Respect mevrouw Merkel omdat u “de mens” in de stroom ziet.

Respect mevrouw Merkel voor uw betrokkenheid, gezond verstand en moed.

Wanneer er veel meer mensen zoals u zouden zijn Mevrouw Merkel…… dann sind die Chancen, dass wir es bereits gelöst haben.

Respect mevrouw Merkel!

Denise De Bondt is voogd van acht Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Voogd van Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen

    Naast een druk professioneel leven is zij sinds 2015 ook voogd van een aantal Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen ( NBMV ).  De teksten gaan over haar ervaringen als voogd, ma