'Scheld schulden Nepal kwijt!'

Nepal, dat afgelopen zaterdag getroffen werd door een verwoestende aardbeving, moet in aanmerking komen voor schuldverlichting via een trust van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zegt Jubilee USA, een coalitie van 75 Amerikaanse en 400 buitenlandse geloofsgroepen.

  •  Kiril Rusev (CC by-nc-nd 2.0) Kiril Rusev (CC by-nc-nd 2.0)

Na de ergste aardbeving in tachtig jaar in het land, rijst de vraag hoe het kan herstellen van de ramp. Nepal is een van de minst ontwikkelde landen in de wereld en staat op de 145ste plaats van 187 landen op de Human Development Index (HDI) van de Verenigde Naties (VN).

Jubilee USA wijst in een gisteren uitgegeven persbericht op de mogelijkheid tot schuldverlichting via de Catastrophe Containment and Relief Trust (CCR) van het Internationaal Montair Fonds. De CCR is in februari opgezet door het IMF en bedoeld om arme landen te helpen herstellen na natuurrampen en gezondheidscrises. Het fonds heeft de financiële zorgen van de landen in Afrika die met de gevolgen van de ebola-crisis kampen, al enigszins verzacht door bijna 100 miljoen dollar aan schulden kwijt te schelden.

Jubilee zegt dat Nepal 3,8 miljard dollar aan buitenlandse schulden heeft uitstaan, en 217 miljoen dollar uitgaf aan aflossing in 2013. Het land is 1,5 miljard dollar verschuldigd aan zowel de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank, 54 miljoen dollar het IMF, 133 miljoen aan Japan en 101 miljoen dollar aan China.

‘Het lijkt duidelijk dat Nepal in aanmerking komt voor onmiddellijke hulp van het IMF.’

‘Om in aanmerking te komen voor het IMF-fonds, moet de ramp meer dan 25 procent van de productiecapaciteit van een land vernietigd hebben, een derde van de bevolking treffen of schade veroorzaken die groter is dan de omvang van de economie van het land’, zegt Eric LeCompte, directeur van Jubilee USA. ‘Het lijkt duidelijk dat Nepal in aanmerking komt voor onmiddellijke hulp van het IMF.’

Volgens de VN dreigt de aardbeving, met het epicentrum in het district Lamjung ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu, het leven van 8 miljoen mensen te ontwrichten. Nepal telt 27,8 miljoen inwoners.

Nepal moet dit jaar 10 miljoen dollar aan schulden terugbetalen aan het IMF, zegt Jubilee, en volgend bijna 13 miljoen dollar. Door deze last kwijt te schelden, komt er per direct geld beschikbaar voor reddingsoperaties en hulp.

Wederopbouw

Het VN-Kinderfonds Unicef schat dat 940.000 kinderen uit de getroffen gebieden dringend humanitaire hulp nodig hebben. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) distribueert noodrantsoenen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) medische hulpgoederen stuurt voor 40.000 getroffen Nepalezen.

Helaas heeft Nepal de grootste schulden aan de Wereldbank

Experts stellen echter dat er in de komende maanden veel meer nodig zal zijn. Tienduizenden mensen slapen in geïmproviseerde tenten. Zij hebben bijna allemaal behoefte aan betere opvang, schoon water, sanitaire voorzieningen, dekens en medische hulp. Ziekenhuizen zijn overvol en hebben geen ruimte meer voor dode lichamen. Het BIR-ziekenhuis, een van de belangrijkste ziekenhuizen in het land, behandelt mensen op straat, staat in een rapport dat het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) dit weekend uitbracht.

‘De wederopbouw in Nepal zal jaren duren en schuldverlichting is een recept voor financiële stabiliteit op lange termijn’, benadrukt LeCompte. ‘Aangezien het IMF duidelijke regels heeft en de financiering direct geregeld kan worden, kan de hulp aan Nepal relatief snel komen. Helaas heeft Nepal de grootste schulden aan de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank. Daar zijn de regels voor kwijtschelding minder duidelijk.’

In Nepal gaan de reddingsoperaties vandaag de vierde dag in. Volgens het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken is het dodental van de aardbeving al opgelopen tot meer dan 4300. De Nepalese premier Sushil Koirala verklaarde dinsdag dat dat aantal nog kan stijgen tot meer dan 10.000.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.