Stop alle militaire steun aan Rwanda

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen verwelkomen de gedeeltelijke opschorting van het Belgisch militair partnerschap met Rwanda. Maar deze maatregel is slechts een voorzichtig signaal aan de Rwandese overheid, die een destabiliserende rol speelt in Oost-Congo.

  • CC TORCH MAGAZINE Rwandese soldaten, hier op training met het Amerikaanse leger. Broederlijk Delen en Pax Christi vragen een volledige stopzetting van de Belgische militaire samenwerking met Rwanda. CC TORCH MAGAZINE

Vorige week antwoordde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) op een parlementaire vraag over de militaire samenwerking tussen België en Rwanda. Hij verklaarde dat bepaalde activiteiten dit jaar afgeschaft werden en dat er geen nieuwe gepland zijn voor 2013. De opleiding van Rwandese militairen aan Koninklijke Militaire Scholen in België wordt wel voortgezet. Deze beleidsmaatregel gebeurde in overleg met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen verwelkomen de beslissing van de Belgische regering. Ondanks de beperkte militaire samenwerking met Rwanda, is de gedeeltelijke opschorting een goed signaal naar de Rwandese autoriteiten toe. Een VN-rapport beschuldigt Kigali er namelijk van de nieuwe rebellie van de ‘Mouvement du 23 mars’ (M23) in Oost-Congo te steunen. De Rwandese minister van Defensie zou direct betrokken zijn bij de oprichting, sturing en instandhouding van de M23.

Toch vinden Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen de beslissing van de regering nog te voorzichtig. We vragen dat ook de opleiding van de Rwandese kaders in België wordt opgeschort. De stopzetting van de volledige militaire samenwerking met Rwanda is een sterker signaal om het regime in Kigali te sanctioneren voor zijn steun aan rebellen in Oost-Congo.

Daarom vragen Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen dat België strenge voorwaarden stelt aan de Rwandese overheid alvorens de militaire samenwerking opnieuw te starten. Kigali moet hoe dan ook eerst onmiddellijk én onvoorwaardelijk alle steun aan de rebellen in Congo stoppen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift