'VN-vredesmacht heeft bevolking aan haar lot overgelaten'

Chrispin Mvano getuigt uit "gevallen" Goma

Chrispin Mvano, geboren en getogen in de Congolese provincie Noord-Kivu, schreef de voorbije maanden verschillende stukken over de verslechterende veiligheidssituatie in zijn geboortestreek. We bellen hem op nadat hij met zijn gezin zijn woning is ontvlucht na de inval van de militie M23. Hij is gevlucht naar een iets rustiger wijk, in een huis aan de rand van het Kivumeer, maar nog steeds in Goma.

  • Peter Jones Chrispin Mvano. Peter Jones

Chrispin Mvano: We kennen de eigenaars van het huis niet maar ze hebben ons in een uiting van solidariteit gehuisvest: er heerst hier zo’n stemming van ‘ofwel sterven we samen, ofwel overleven we samen’. We zijn onze wijk Ndolo ontvlucht omdat er teveel beschietingen en bommen waren. Mijn kinderen liggen hier op de grond, mijn vrouw en ik houden ons ook laag bij de grond. Het schieten in de stad gaat immers nog steeds door. Ik vermoed dat het om ‘schoonmaakgeschut’ gaat: men wil de laatste haarden van verzet opruimen, tegen die restanten van het Congolese leger die de stad niet tijdig hebben weten te ontvluchten. Op een persconferentie heeft de M23 de overwinning uitgeroepen. Ze hebben ook het gebouw van de gouverneur in brand gestoken, wellicht in een wraakoefening tegen gouverneur Paluku die hen vaak bekritiseerd heeft. De gouverneur en de vice-gouverneur, en andere hoogwaardigheidsbekleders zijn naar Bukavu gevlucht.

Wat is de rol van Rwanda geweest? Een van onze bronnen zag soldaten met het Rwandese legeruniform in de straten van Goma.

Chrispin Mvano: Dat kan ik niet bevestigen omdat ik door de beschietingen amper in de stad heb gecirculeerd. Ik heb eergisteren wel kuddes koeien uit Rwanda de grens zien oversteken, gevolgd door Rwandese militairen. Gisteravond heeft de M23 op een bepaald moment de grens met Rwanda overgestoken om vandaar uit verder op te rukken. Er is ook duidelijk geschut geweest vanuit Rwanda.

Het is wellicht moeilijk een idee te krijgen van het aantal slachtoffers?

Chrispin Mvano: Exacte cijfers heeft momenteel niemand maar er zijn zoveel bommen gevallen dat het niet anders kan of er moeten heel wat slachtoffers gevallen zijn. Ook weet ik dat er gisteren vanuit Rwanda een bom is gegooid in de wijk Office Deux met minstens vijf doden tot gevolg. Ook het benzinestation bij de luchthaven is door een bom in brand geschoten, met opnieuw zes slachtoffers.

Hoeveel vluchtelingen zijn er nu?

Chrispin Mvano: Moeilijk te zeggen. De informatie waarover ik beschik, leert me dat er minstens 25 000 gezinnen uit Goma op de vlucht gingen. Dat cijfer kan nog sterk aangroeien.

Heeft de MONUSCO, de grootste VN-vredesmacht ter wereld, de bevolking beschermd zoals haar mandaat oplegt?

Chrispin Mvano: Neen. Omdat ze logistieke steun hebben gegeven aan het Congolese leger ziet de M23 hen als de vijand. Het resultaat is dat de MONUSCO, zoals gewone stervelingen, vooral aan de eigen veiligheid heeft gedacht. Men bleef ofwel op de basis, ofwel in de tanks. Op die manier hebben ze bevolking aan haar lot overgelaten: die moest zichzelf in veiligheid zien te brengen. .

Hoeveel manschappen heeft M23 ingezet om Goma te veroveren?

Chrispin Mvano: We denken dat het om niet meer dan 1500 eenheden gaat.

Het geeft te denken als het Congolese leger daar niet tegenop kan?

Chrispin Mvano: Inderdaad.

Hoe moet het nu verder?

Chrispin Mvano: Wij vrezen annexatie door Rwanda en/of Oeganda tenzij de internationale gemeenschap ons echt zou willen helpen en eindelijk een lijn in het zand trekt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur