‘Wij schrijven gewoon op wat er gebeurt’

De Young Press Conference in Antwerpen was meer dan alleen een Europees onderonsje. Onder de tientallen studenten journalistiek bevonden zich ook twee toekomstige journalisten uit Palestina. MO* sprak met hen over het journalistieke werk in het conflictgebied en hoe zij daar als journalisten aan de slag willen gaan.

Alle ogen richten zich op Yousef en Ala’ wanneer in de zaal de aanwezigheid wordt genoemd van twee Palestijnse vakgenoten. De 22-jarige student Yousef Shakarnah is samen met de 21-jarige Ala’ Sinokrot naar Antwerpen afgereisd om de conferentie bij te wonen in het kader van een uitwisseling met de Universiteit Antwerpen. ‘Afgestudeerde Palestijnse journalisten zijn na hun opleiding werkloos. We zijn naar hier gekomen, omdat we dachten dat het in Europa anders zou zijn. Maar dat is niet zo,’ concludeert Ala’.

Journalist zijn in Palestina

Gepassioneerd en bevlogen vertellen de beide studenten over hun ervaringen met de journalistiek in hun vaderland. Tussen de passie weerklinkt een minder positief geluid, dat van het conflict tussen Israël en Palestina. Toch zien zij het als hun belangrijkste taak om te berichten over de onrust tussen beide landen. ‘Door het conflict wordt ons werk in Palestina moeilijker, omdat je goed moet opletten wie wat zegt. Je kunt niet alles zomaar aannemen voor waarheid. Ik was twee maanden lang nieuwsverslaggever in Jeruzalem. Het gaat bij de mensen op straat vooral over het conflict, waardoor je soms de dagelijkse realiteit uit het oog verliest. Die gaat ook gewoon door. Wat wij willen met ons werk is de realiteit weergeven. Wij schrijven gewoon op wat er gebeurt,’ aldus Ala’ Sinokrot.

Westerse media zien een andere realiteit

Yousef en Ala’ hebben het over het werk van hun westerse collega’s.‘Herinner je je nog de gevangenenwissel van een paar weken geleden? De Israëlische militair Gilad Shalit werd toen geruild tegen duizend Palestijnen. In de westerse media ging het enkel over Shalit, terwijl de duizend Palestijnen stuk voor stuk een eigen verhaal hebben. Hier werd gewoon geen aandacht aan besteed. De berichtgeving is hierdoor niet evenwichtig. Sommige Palestijnse gevangenen zaten al twintig jaar in de cel en moesten jarenlang hun vrouw, kinderen en familie missen. Dit is nauwelijks in jullie berichtgeving terug te vinden,’ vertelt een aangeslagenYousef Shakarnah.

Journalistieke toekomst

Hoe Yousef en Ala’ hun journalistieke toekomst zien? Ze reageren verbaasd. ‘Er gebeurt momenteel erg veel in ons land. We kijken daarom ook niet in de toekomst.  We schrijven over de huidige situatie, later zien we wel verder. Journalistiek bedrijven in Palestina in deze periode is echt al een enorme uitdaging. Daar hebben we onze handen vol mee, ’ aldus Yousef Shakarnah.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.