Wij zijn tot meer in staat

De neoliberale logica heeft alle domeinen van de samenleving in haar greep. Zelfs ons eigen denken en waardenpatroon zijn ervan doordrongen. Dat stellen Anneleen Kenis en Matthias Lievens in De mythe van de Groene Economie en het is ook de mening van psycholoog Paul Verhaeghe. We zijn als het ware door de neoliberale logica gekoloniseerd. Ze is één van de grondoorzaken van de ecologische crisis, die tegelijk een systeemcrisis is. De macht van de markt moet teruggedrongen worden en de politiek moet opnieuw de sturing in handen nemen, stellen de auteurs van het genoemde boek.

  • Brecht Goris Alma De Walsche. Brecht Goris

Vraag is: hoe kom je daartoe? Hoe doorbreek je de huidige gang van zaken? De inmiddels overleden Nobelprijswinnaar José Saramago trok een aantal jaren geleden al ten strijde tegen een democratie die niet meer is dan een luchtbel, een leugen die doorprikt dient te worden.

‘Dat kan alleen door een sterke tegenmacht van onderuit die de politiek onder druk zet’, menen Kenis en Lievens, daarin bijgetreden door Luc Goeteyn en Chris Jacobson, de auteurs van In het oog van de storm. Die beweging van onderuit komt er vooralsnog niet, ‘omdat mensen de crisis nog onvoldoende voelen in hun portemonnee’, hoor je vaak. Dezelfde marktlogica dus en een vicieuze cirkel waarin we gevangen zitten. Daarom stelt Paul Verhaeghe heel terecht: ‘In plaats van consument moeten we opnieuw burger worden. Als we de politiek willen onderwerpen aan het algemeen belang, dan moeten we zelf dit algemeen belang naar voor schuiven in plaats van onze privébesognes.’

Daar zullen we alleen maar in slagen op grond van een nieuwe ethiek die de motor is voor een post-neoliberaal maatschappijmodel. Die ethiek is niet alleen de noodzakelijke voorwaarde om te herverdelen maar ook om binnen de grenzen van de planeet te leven. Alleen zo kunnen we de toekomstige generaties recht in de ogen kijken en zeggen dat we gedaan hebben wat we konden.

Lees het essay Van klimaatopwarming tot culturele revolutie van Alma De Walsche.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.