Wíl CD&V wel iets aan de klimaatverandering doen?

‘Het moet hartverscheurend zijn voor mensen die de christelijke waarden hoog in het vaandel dragen, wanneer ze CD&V kopstukken Kris Peeters, Ivo Belet en Joke Schauvliege in actie zien’, schrijft Nick Meynen in dit vlammende opiniestuk. Zijn advies aan hen: herbron eens even bij jullie eigen Paus Franciscus.

  • Werktuigdagen (CC BY 2.0) en Michiel Hendryckx (CC BY-SA 2.0 en BY-SA 3.0) CD&V-kopstukken Joke Schauvliege en Kris Peeters Werktuigdagen (CC BY 2.0) en Michiel Hendryckx (CC BY-SA 2.0 en BY-SA 3.0)

In 2015 pakte de Paus uit met de tekst Laudato Si – rond het milieu en duurzame ontwikkeling. Hij spreekt zich onder meer uit tegen – klik uw gordels vast – onze wegwerpcultuur, het idee dat technologie alle milieuproblemen zal oplossen, overconsumptie, fracking (ondergrondse chemische “oorlogsvoering” om gas uit de grond te halen, NM), industriële boomplantages, visserij met behulp van dynamiet en andere praktijken die ons ecosysteem slopen. Paus Franciscus trekt ook ten strijde tegen ‘de leugen van oneindige economische groei gebaseerd op een oneindige voorraad van aardse producten’. Halleluja! De leugen van oneindige economische groei.

Waar hij zijn mosterd haalde? Volgens hemzelf uit zowel alledaagse ervaringen als uit de wetenschap. Mogelijk de wetenschap van Will Steffen, die in Science schreef en in Davos vertelde dat onze economie een metabolisme heeft dat zo hoog is dat meerdere grenzen van wat moeder aarde – om de term van Paus te gebruiken – overschreden worden.

Toch verhoogt de EU steeds verder zijn afhankelijkheid van invoer van biomassa uit andere continenten en verhogen Vlaamse christen-democratische beleidsmakers ook de internationale handelsstromen nog meer, bijvoorbeeld door CETA goed te keuren (de Waalse christen-democraten stemden wel tegen). En hoe is het door CETA uit handen geven van onze rechtspraak democratisch?

‘Fysische wetenschappers die niet omgekocht zijn, discussiëren niet óf de mensheid zal uitsterven als we zo voort doen, maar wannéér.’

Na negen jaar nauw samenwerken met ecologische economen, politieke ecologen en andere aardwetenschappers weet ik genoeg om de paus gelijk te geven op het wetenschappelijke front. Geologen noemen deze periode de “sixth mass extinction”: het leven op aarde sterft 100 tot 1000 keer sneller dan normaal uit. Dit is helaas niet vol te houden. Fysische wetenschappers die niet omgekocht zijn, discussiëren niet óf de mensheid zal uitsterven als we zo voort doen, maar wannéér.

De paus voegt eraan toe dat deze manier van ontginnen, produceren, handelen, consumeren en dumpen vooral de armsten treft. Hij zegt dat de meeste opiniemakers, media en machtscentra dat negeren omdat ze in de rijkere stadsdelen wonen, ver verwijderd van de armen en hun problemen. Dat doet me aan Kris Peeters denken, die zegt dat we “allemaal” boven onze stand leven.

De paus zit eerder op de lijn van Peter Mertens door te zeggen dat er ‘enorme ongelijkheden in ons midden zijn met armen, maar ook rijken die zo veel afval achterlaten dat als iedereen zo zou leven, de aarde kapot gaat’. Franciscus voegt er aan toe dat de ontwikkelde landen een verpletterende historische ecologische verantwoordelijkheid ten opzicht van de armere landen hebben.

‘Op Europees niveau hebben we Ivo Belet die een rol speelde in de legalisering van een massamoord op Europese schaal.’

Als Kris Peeters aan zijn uitspraak toevoegt dat hij binnenkort pas écht diep zal gaan snijden, dan was dat niet om geld vrij te maken om onze ecologische schulden af te lossen. Dan was dat om de zieken, ouden van dagen, werklozen en werkende armen te waarschuwen dat er een psychopaat met een scherp mes aan de macht is en dat hij in juli ook achter hen aan komt.

Op Europees niveau hebben we Ivo Belet die een rol speelde in de legalisering van een massamoord op Europese schaal. Kort samengevat ging dat zo: de EU heeft uitstootnormen voor auto’s, gebaseerd op cijfers die zeggen dat je vanaf hoeveelheid X aan fijn stof, risico Y op longkanker en andere ziekten hebt. Die norm moet iets doen aan de 460.000 doden die er elk jaar in Europa vallen als gevolg van de slechte lucht, van wie 11.000 in België.

Jawel, in dit land valt één dode per uur door de slechte lucht. Dieselwagens spelen daar een grote rol in. Vandaag nog kopt De Standaard dat de sjoemelende dieselwagens alleen al minstens 38.000 doden op hun geweten hebben, jaarlijks. Dieselwagens zijn ook de belangrijkste bron van zwarte koolstof en die zorgt ervoor dat de Noordpool veel sneller dan de rest van de wereld opwarmt.

‘Na Dieselgate stelden Europese beleidsmakers nieuwe regels op … die de autoconstructeurs toelaten om twee keer meer dan de gezondheidsnorm uit te stoten.’

Na Dieselgate stelden Europese beleidsmakers nieuwe regels op … die de autoconstructeurs toelaten om twee keer meer dan de gezondheidsnorm uit te stoten. Terwijl de meeste Belgische Europarlementariërs (van Groen! En SP.A tot N-VA en Open-Vld) tegen deze legalisering stemden, schaarde Ivo Belet zich achter het “compromis”, dat het heel nipt haalde. Oh, en als je je dan afvraagt waarom bepaalde Volkswagens ook nog eens gunstige uitzonderingsmaatregelen krijgen: de eigenaar van het document met de nieuwe wettekst werkt voor … de Volkswagengroep.

En dan is er nog Joke Schauvliege.

Joke stelde al in 2009 voor om extra propere lucht uit het buitenland te kopen. ‘Vlaanderen koopt 20 miljoen ton schone lucht’, kopte iedereen van De Tijd tot Het Laatste Nieuws, waarna Joke vertelde dat het een geweldige opportuniteit was omdat de prijs zo laag was. Geen enkele journalist vroeg waarom de prijs zo laag was. Ik weet waarom. Omdat ik zo’n fabrieken in India bezocht heb, op zoek naar die propere lucht.

‘Elke grootindustrieel “maakt” ze maar al te graag, die zogezegd propere lucht die je aan kapitalistische idioten uit het Westen kunt verkopen.’

Ik schreef al in 2009: ze is er niet. En ik kon daar harde bewijzen voor op tafel leggen. Elke grootindustriëel in India “maakt” ze maar al te graag, die zogezegd propere lucht die je aan kapitalistische idioten uit het Westen kunt verkopen. Echt een prima business voor grootindustriëlen in India en China. Er bestaan daar nu fabrieken die niets produceren, maar die geld opbrengen met uitstoot-dreigementen.

Joke kent die fraude al zeker sinds 2009 maar ze kan niet weerstaan aan de makkelijke aflaat – ook al weet ze dat het geld om het klimaatprobleem aan te pakken op die manier in rook op gaat, letterlijk zelfs. Het klimaat is nochtans iets waar de paus erg bezorgd om lijkt te zijn, en terecht. Recente metingen tonen ook aan dat het allemaal veel sneller dan voorspeld gaat.

Over de recente commotie rond het “keuterboerke” waar Joke het niet voor heeft, heb ik één ding te zeggen. In het rapport Wake up before it’s too late. Make agriculture truly sustainable now for food security in a changing clmimate staat een belangrijke zin: ‘Kleine landbouwbedrijven zijn de enige manier om de wereld te voeden.’ De auteurs zijn geen pastoralisten met geitenwollen sokken, maar een commissie wetenschappers, samengebracht door de VN-instantie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD).
Of misschien nog een tweede opmerking: uit een andere studie is gebleken dat mensen die een klein lapje grond als moestuin bewerken vier tot elf keer meer voedsel per hectare produceren dan grootschalige boeren. Post-truth politici zoals Joke lachen daar eens mee.

Een bloeddorstige beenhouwer, een gifgas-goedprater en een minister tegen klimaat, boeren en bodem. Als de paus dat hoort zal één biecht en een tiental weesgegroetjes niet volstaan, vrees ik. Het kan best zijn dat Peeters altijd slager had willen worden, Belet voor de charme van zo’n hippiebusje gevallen is en dat Schauvliege een trauma aan bio-spruitjes uit eigen moestuin heeft. Maar waarom moeten wij daar voor boeten? Als die 55.291 mensen die op Schauvliege stemden nu eens allemaal een euro geven, dan kunnen we een volkswagen hippiebus kopen en het trio een overlandse reis naar India aanbieden. Dan kunnen ze tenminste eens gaan “genieten” van al die propere lucht waar wij al die miljoenen voor betaalden.

Of laat ons Kris Peeters nog even hier houden. Die heeft misschien recent dan toch Laudato Si eens gelezen. Hij kondigde vorige week aan dat hij aan een nieuwe wet werkt om de garantietermijnen langer te maken en wisselstukken langer beschikbaar te houden – om iets aan de explosief groeiende afvalberg electronica te doen. Prima. Maar er is wel wat meer nodig om met recht en een reden een campagne te voeren met als bottom line “Waar een WIJ is, is een weg”.

‘Om het klimaat en dus de mensheid te redden kun je de kerk niet in het midden houden, kun je niet op het hek blijven zitten.’

Mijn advies aan christen-democraten: zie het groots. In deze woelige tijden vluchten Europeanen van het centrum naar rechts en links. Om het klimaat en dus de mensheid te redden kun je de kerk niet in het midden houden, kun je niet op het hek blijven zitten. Je moet springen, naar dat grote WIJ, dat jullie zo graag in hoofdletters schrijven.

WIJ dat is het leven op planeet aarde, onze thuis.

WIJ dat is onze lucht, onze bodem, ons klimaat, waar we allemaal afhankelijk van zijn.

WIJ zijn ook de 20.000 verbannen Oegandezen, die moesten oprotten voor een industriële boomplantage die “propere lucht” maakt die Joke dan goedkoop kan kopen.

WIJ is ook die aan longkankers gestorven vrienden en familieleden.

WIJ is de werkloze die opbokst tegen het feit dat er een factor meer werklozen dan vacatures zijn.

WIJ is de kuisvrouw die aan 1000 euro per maand leeft en voor wie de explosie aan kosten voor water en elektriciteit letterlijk een boterham minder betekenen.

Beste christen-democraten. In Europa heet jullie fractie de EPP. Maak daar de Ecologisch Protectionistische Partij van. De partij die een warm en ecologisch realistisch alternatief geeft voor het destructief IK van de neoliberalen en fascisten. En kom dan terug met een WIJ-campagne.

Nick Meynen is journalist en auteur van meerdere boeken, waaronder Nepal. Nieuwe wegen in de Himalaya en Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de wereldeconomie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.