Is Afghanistan klaar voor 2014?

2014 wordt een cruciaal jaar voor Afghanistan. Is het land klaar voor de terugtrekking van de NAVO-troepen? Hoe zit het met de veiligheid in het land? Hoe sterk staan de Taliban? En kunnen de presidentsverkiezingen op een eerlijke manier georganiseerd worden?

U leest er alles over in de boeiende MO*paper van Thomas Ruttig van het Afghanistan Analysts Network (AAN).

Over de auteur

Thomas Ruttig is co-directeur van AAN, het Afghanistan Analysts Network. Hij was in 1988-1989 als diplomaat van de (toenmalige) Duitse Democratische Republiek gevestigd in Kaboel en werkte er daarna van 2000 tot 2003 voor de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan, in 2003-2004 voor de EU, van 2004 tot 2006 voor de Duitse ambassade en daarna als onafhankelijk expert.

AAN is een onafhankelijk onderzoeksinstituut met rechtspersoonlijkheid, met kantoren in Duitsland en in Kaboel. Het werd opgericht in 2009 en krijgt financiering van de regering van Denemarken, Nederland, Noorwegen en Zweden. Het netwerk wil de kennis en de ervaring van deskundigen verzamelen om beleidsmakers te informeren. De website vermeldt het motto: AAN wil bi-taraf zijn, maar niet bi-tafawut – onpartijdig, maar niet onverschillig.

De oorspronkelijke tekst werd op 31 december 2013 gepubliceerd op de website van AAN met de titel ‘Some things got better – How much got good? A review of 12 years of international intervention in Afghanistan’. Die tekst bevat links naar de bronnen die Thomas Ruttig heeft gebruikt. Meer info: www.afghanistan-analysts.org. Emiel Vervliet vertaalde de tekst.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift