Bestaan de Zapatisten nog wel?

“U dacht dat we bijna van de kaart geveegd waren? Neen hoor. We bestaan nog en we zijn nog even sterk als 19 jaar geleden, toen we al die steden veroverden. Meer nog: we zijn nog sterker dan toen, want nu nemen we de stad in, zonder wapens.”

In deze MO*paper buigt Latijns-Amerikakenner François Houtart zich over de vraag of de Zapatisten met hun charismatische leider subcommendante Marcos vandaag nog bestaan, welke rol zij gespeeld hebben en nog spelen en wat hun invloed is geweest op andere politieke bewegingen in Latijns-Amerika.

Over de auteur

François Houtart is kannunik van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, en werkt momenteel vanuit de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Hij raakte betrokken bij Latijns-Amerika in 1953, tijdens een internationaal congres van de KAJ in Havana. Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie was hij vier jaar lang raadgever van de Latijns-Amerikaanse bisschoppen. In 2000 stond hij mee aan de wieg van het Wereld Sociaal Forum. Houtart raakte ook nauw betrokken bij de linkse politieke tendens in Latijns-Amerika.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift