Is er Apartheid in het Heilige land?

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd in 1948 plechtig aangenomen en vierde in 2008 haar zestigste verjaardag. Gelukkige verjaardag? Ironisch genoeg begonnen in 1948 twee situaties van jarenlange, grootschalige en flagrante schendingen van de mensenrechten.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd in 1948 plechtig aangenomen en vierde in 2008 haar zestigste verjaardag. Gelukkige verjaardag? Ironisch genoeg begonnen in 1948 twee situaties van jarenlange, grootschalige en flagrante schendingen van de mensenrechten. Dat jaar deed in Zuid-Afrika de apartheid haar intrede en begon wat het ‘colosseum van alle conflicten’ wordt genoemd: het Israëlisch-Palestijnse conflict.

En net toen Mandela en zijn kameraden in 1994 een einde maakten aan de apartheid, kwam er een vergelijking op tussen Zuid-Afrika en Israël. Expliciet verwijzend naar de ervaring in Zuid-Afrika, gingen politici, journalisten, waarnemers en activisten het Israëlische bewind beschuldigen van apartheid in zijn behandeling van de Palestijnse minderheid in Israël en de Palestijnen op de Westbank.

Download hier deze MO*paper.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3233   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift