Heeft ontwikkelingshulp zijn tijd gehad?

In de internationale academische wereld verschijnen papers met de titel ‘The End of Official Development Assistance’. Aloude eersteklasdonoren als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken lichten hun hulp grondig door en zoeken radicaal andere richtingen. Grote ngo’s zien de publieke belangstelling en hun giften teruglopen. Internationale autoriteiten zeggen openlijk dat de ontwikkelingshulp nog maar een tiental jaar te leven heeft.

Wat is er aan de hand? Dit is meer dan een malaise. Het lijkt wel een existentiële crisis. De traditionele ontwikkelingshulp, nu ongeveer een halve eeuw oud, wordt geconfronteerd met fundamentele externe uitdagingen waartegen ze, gezien haar aard zelf, niet opgewassen is.

Specialist Marcus Leroy schreef er een boeiende MO*paper over. Na studies in Gent en Montpellier en 4 jaar bij het landbouwonderzoeksinstituut van Burundi, bekleedde Marcus Leroy (°1946) gedurende 35 jaar leidende posities in de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Rwanda, Indonesië, Zaïre/Congo, zuidelijk Afrika, Vietnam, Cambodja en de Filipijnen, en bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de VN in New York.

Deze MO*paper is ook het ideale voorbereidingsdocument voor het Ontwikkelingsdebat ‘Heeft ontwikkelingshulp zijn tijd gehad?’ op dinsdag 13 december. Marcus Leroy stelt zijn stellingen voor en hij krijgt wederwoord van twee andere tenoren uit de Belgische/Vlaamse ontwikkelingswereld: Luuk Zonneveld, directeur van Vredeseilanden, en Sabine de Bethune, senatrice CD&V, voorzitster Senaat. Zonneveld was voordien Managing Director van de wereldwijde koepel van Fair Trade, Fairtrade Labelling Organizations (FLO) International en werkte in Cuba, in Haïti en in de Dominicaanse Republiek. Sabine de Bethune is in het parlement al jaren actief rond ontwikkelingsbeleid en is daarnaast voorzitster van de ngo Trias. Het debat tussen de drie inleiders en het publiek wordt geleid door Gie Goris, hoofdredacteur MO*.

Het debat is een initiatief van VLIR-UOS, VVOB, BTC, VAIS, VVN en MO* en gaat door op dinsdag 13 december, 18.00 tot 19.30 uur bij BTC, Hoogstraat 139, 1000 Brussel. Deelname is gratis. Gelieve in te schrijven vóór 6 december via www.vvob.be/vvob/13december. Vanaf 17.30 uur zijn er broodjes voorzien.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.