Is het einde van de bevolkingsgroei werkelijk in zicht?

De aangroei van de wereldbevolking is vertraagd, maar het blijft de vraag wanneer er sprake zal zijn van een stabilisatie. En zal de wereld dan 9,5 miljard inwoners tellen? Of meer? Dit jaar zullen we alvast de kaap van zeven miljard bereiken.

Veel zal afhangen van de demografische evolutie in Afrika. Veel Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara kennen met vier kinderen of meer per vrouw nog altijd een relatief hoge vruchtbaarheid, al is er ook in die landen sprake van een daling van de vruchtbaarheid. Uit recente statistieken blijkt evenwel dat de daling van de vruchtbaarheid aan het vertragen is. Er is duidelijk nog altijd nood aan gezinsplanning en reproductieve gezondheidszorg. Maar ontwikkelingshulp moet ook aandacht hebben voor onderwijs en het sociaal aanvaardbaar maken van geboortebeperking.

 

 

Over de auteur

Ronald Schoenmaeckers is wetenschappelijk directeur bij de studiedienst van de Vlaamse regering. Sinds midden 2009 werkt hij ook in de Democratische Republiek Congo als consulent voor het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Zijn werk daar kadert in de voorbereiding van de toekomstige algemene volkstelling. De auteur dankt zijn collega’s Edwin Pelfrene en Lieve Vanderleyden voor de erg constructieve opmerkingen bij een eerste versie van deze paper.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.