Hoe geglobaliseerd is de islam?

In de boekhandel is er vandaag geen tekort aan literatuur over de islam en het Westen. De grondtoon is angst en bedreiging en de titels spreken voor zich: Vormt de islam een bedreiging voor het Westen?

In de boekhandel is er vandaag geen tekort aan literatuur over de islam en het Westen. De grondtoon is angst en bedreiging en de titels spreken voor zich: Vormt de islam een bedreiging voor het Westen? De bronnen van het islamterrorisme. De islam en Amerika: vrienden of vijanden? Christenen en moslims: dialoog of confrontatie? In deze stroom zijn de boeken van Olivier Roy een verademing.

Deze Franse politicoloog geeft de voorkeur aan minutieuze analyses van de vele verschijningsvormen van de islam in de moderne wereld. In 1992 schreef hij L’échec de l’islam politique. Daarin argumenteerde hij dat de concepten van islamitische partijen geen effectieve blauwdruk voor een islamitische staat kunnen zijn.

Islamistische bewegingen moeten kiezen tussen politieke normalisering in het kader van een moderne natiestaat of evolueren naar neofundamentalisme, dat wil zeggen een gesloten en conservatieve visie op de islam. In 1997 volgde La nouvelle Asie centrale ou la fabrication des nations, in 2000 L’Islam mondialisé (in het Nederlands vertaald als De globalisering van de islam en uitgegeven door Van Gennep).

Download hier deze MO*paper.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.