Is India goed bezig?

‘Gaat het goed met de ontwikkeling van India of stelt het land verschrikkelijk teleur?’ vragen economen Jean Drèze en Amartya Sen zich af in deze MO*paper.

Afhankelijk van wie je die vraag stelt, krijg je een ander antwoord. Volgens een eerste groep – een minderheid van de bevolking, maar numeriek toch talrijk genoeg in een land met meer dan een miljard inwoners – loopt alles prima. Die Indiërs gaat het relatief voor de wind en hun oordeel over het India van vandaag wordt gretig overgenomen door de pers. Dat oordeel komt hierop neer: “Na decennia van middelmatigheid en stilstand onder het ‘Nehru-socialisme’ heeft de Indiase economie de voorbije twintig jaar een spectaculaire start genomen. Door de markt te laten werken, is het gemiddeld inkomen per persoon spectaculair gestegen. Tegelijk is de ongelijkheid fors toegenomen, maar dat is een veel voorkomend verschijnsel in perioden van snelle economische groei. Binnen enkele jaren zullen de voordelen van de groei ook de laagste inkomenscategorieën bereiken en India is goed op weg om dat doel te bereiken.” Die redenering verwart het socialisme met een overgereguleerde staatseconomie en ziet ook over het hoofd dat de overheid het onderwijs en de gezondheidszorg verwaarloost. Maar los daarvan bevat de analyse een grond van waarheid, weliswaar binnen zekere grenzen!

Als we vanuit een andere invalshoek naar het hedendaagse India kijken, kunnen we ook tot een veel kritischer oordeel komen. “De stijging van de levenstandaard van de meerderheid van de bevolking verloopt tergend traag, zo traag dat de sociale indicatoren een zeer negatief beeld te zien geven.” Volgens de Wereldbank hebben slechts vijf landen buiten Afrika een lagere alfabetiseringsgraad voor meisjes dan India: Afghanistan, Bhutan, Jemen, Pakistan en Papoea-Nieuw-Guinea. Slechts vier landen hebben slechtere resultaten dan India op het vlak van kindersterfte: Afghanistan, Cambodja, Haïti en Myanmar. En geen enkel land ter wereld, zelfs niet in Afrika, heeft een hoger percentage van kinderen met ondergewicht. Als we Afrika buitenbeschouwing laten, staat India onderaan in vrijwel elke rangschikking van sociale indicatoren.

Jean Drèze is professor Economie aan de universiteit van Allahabad. Amartya Sen doceert Economie en Filosofie aan de Harvard universiteit. In 1998 ontving hij de Nobelprijs voor economie. Enkele van zijn belangrijkste publicaties: Vrijheid en maatschappelijke keuzen (1995), Vrijheid is vooruitgang (1999) en recent The Idea of Justice (2009) en Peace and Democratic Society (2011).

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.