Kan rijst West-Afrika voeden?

Bij de West-Afrikanen staat rijst tegenwoordig dagelijks op het menu. De rijstconsumptie in West-Afrika is heel sterk gegroeid en haalt vandaag het niveau van de Aziatische landen, zeker in de steden. In de hele regio staat rijst intussen gelijk aan ‘voedselzekerheid’. Rijst neemt niet alleen een belangrijke plaats in op het menu van elk gezin, maar staat sinds kort ook hoog op de politieke agenda.

De voedselcrisis van 2008 die de rijstprijzen op de internationale markt de hoogte in joeg, heeft West-Afrika dan ook hard getroffen. De regio is immers de belangrijkste importeur van rijst in de wereld – zij dekt 40% van haar rijstbehoefte met ingevoerde rijst uit Azië. Door de crisis steeg de rijstprijs in West-Afrika met 50 à 100%. Vele gezinnen moesten daardoor hun rijstconsumptie drastisch terugschroeven en bleven letterlijk op hun honger zitten.

De West-Afrikaanse overheden reageerden met crisismaatregelen, zoals het afschaffen van de importtarieven voor rijst. Meer structureel groeide op politiek vlak ook het besef dat een hoge graad van zelfvoorziening en dus meer ondersteuning van de lokale rijstproductie absoluut noodzakelijk is. Tegelijk ontstonden er bij de internationale samenwerking een vernieuwde aandacht en grote investeringen voor de rijstteelt.

In deze paper duiden Saartje Boutsen en Jan Aertsen van Vredeseilanden het economische en strategische belang van rijst in West-Afrika.

Over de auteurs

Saartje Boutsen is licentiate Politieke Wetenschappen en master ‘Droit et Pratique de la Solidarité Internationale’. Zij werkt als Advocacy Coordinator voor Vredeseilanden.

Jan Aertsen was 19 jaar algemeen directeur van Vredeseilanden. Sinds 2008 werkt hij er als beleidsmedewerker landbouwbeleid in Afrika.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift