Ligt de Afrikaanse hemel in Barcelona?

Op 18 december 2006 verscheen in de Senegalese krant L’Observateur een bericht over een gevaarlijke reis met een rampzalige afloop: “102 ‘Gekken van de Zee’ zijn dood, 25 werden uit het water gered. De kleine boot was in Ziguinchor uitgevaren met als bestemming de Canarische Eilanden, tot de rand gevuld met 127 clandestiene emigranten.”

Op 18 december 2006 verscheen in de Senegalese krant L’Observateur een bericht over een gevaarlijke reis met een rampzalige afloop: “102 ‘Gekken van de Zee’ zijn dood, 25 werden uit het water gered. De kleine boot was in Ziguinchor uitgevaren met als bestemming de Canarische Eilanden, tot de rand gevuld met 127 clandestiene emigranten. Na dertien dagen rondzwalpen op zee spoelde de boot op 16 december 2006 aan op het strand van La langue de Barbarie, meer precies in de nabijheid van het dorp Doune Baba Dièye. Vijfentwintig gelukzoekers werden door lokale vissers uit het water gered, maar de andere 102 clandestiene emigranten werden als ‘vermist’ opgegeven, een eufemisme voor de verdronken in zee.”

Het korte bericht haalde niet eens de voorpagina, maar was ergens weggestopt op bladzijde 3. In 2006 waagden ongeveer 33.000 clandestiene migranten de overtocht naar de Canarische Eilanden. Ze voeren in kleine bootjes vanop de West-Afrikaanse kust.

Ongeveer de helft van hen waren Senegalezen die waren vertrokken uit de havens van Saint Louis, Kayar, Soumbédioune, Mbour of Ziguinchor. Het toenemende aantal boten dat vanuit West-Afrika de Canarische Eilanden bereikte, kwam begin 2006 uitgebreid aan bod op de internationale televisiezenders.

Het resultaat was een verdubbeling van het aantal gelukzoekers: van 10.000 in de eerste jaarhelft tot ongeveer 23.000 van juli tot december. In september 2006 kwamen maar liefst 7500 clandestiene migranten aan.

Download hier deze MO*paper.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift