Realiteit of mythe? Minerale rijkdom als motor van het geweld in Oost-Congo

In de analyses en rapporten over de drijvende krachten achter het geweld in het oosten van Congo neemt de strijd om de zeggenschap over de minerale rijkdommen een prominente plaats in.

De aandacht voor de rol van grondstoffen in het conflict is vooral ontstaan sinds de tweede Congolese oorlog, die het gevolg was van de opstand van het Rassemblement Congolais pour la Démocratie (RCD) in augustus 1998.

Rapporten van de Verenigde Naties, van Global Witness en Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties en ngo’s beklemtonen telkens opnieuw dat de strijd om natuurlijke rijkdommen de motor vormt van het Congolese conflict.

Tot 2008-2009 kwamen er weinig politieke reacties op de oproep van die organisaties, maar dat begint stilaan te veranderen. Er komen vandaag verscheidene initiatieven op gang om de transparantie van de productie- en handelsketen van mineralen te vergroten en de handel in conflictgebonden ertsen te verbieden.

In deze paper onderzoeken experts Rachel Perks (Universiteit van Reading) en Koen Vlassenroot (Universiteit Gent) het verband tussen het geweld in Oost-Congo en de illegale ontginning van mineralen en brengen ook enkele nuances aan bij algemeen aanvaarde en niet meer betwijfelde waarheden over deze problematiek.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift