Schept microkrediet slechts een illusie van ontwikkeling?

Een microkrediet is een kleine lening of microlening die wordt toegekend aan een persoon met een laag inkomen om een inkomensgenererende activiteit van die persoon te steunen en hem/haar toe te laten een inkomen te verdienen dat voldoende hoog is om aan de armoede te ontsnappen. Sinds 1980 geldt microkrediet algemeen als de oplossing bij uitstek voor armoede en gebrek aan ontwikkeling. Het werd de meest bejubelde en best gefinancierde vorm van armoedebestrijding. De verwachting werd gewekt dat de internationale ontwikkelingsgemeenschap met het microkrediet een nooit geziene daling van de armoede en ontwikkeling van onder uit zou kunnen realiseren.

In deze paper betwisten economen Milford Bateman en Ha-Joon Chang deze stelling. Volgens hen houdt microkrediet personen en gemeenschappen gevangen in de ‘armoedeval’ en is er een verband tussen het neoliberale globaliseringsproject en de belangstelling voor microfinanciering.

Over de auteurs

Milford Bateman is professor Economie en Toerisme aan de universiteit van Pula in Kroatië. Ha-Joon Chang is professor Economie aan de universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. Deze paper is een samenvatting van Microfinance and the Illusion of Development: From Hubris to Nemesis in Thirty Years, World Economic Review, 2012, volume 1, blz. 13-36.  Emiel Vervliet zorgde voor de samenvatting en vertaling.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift