Viva el populismo?

De keuze tussen langzame en moeizame hervormingen van democratisch links en populistische experimenten wordt soms gezien als een strijd om de toekomst van Latijns-Amerika. Zal Hugo Chávez erin slagen de valkuilen van vroegere populistische regimes te vermijden? Komt er een modern politiek systeem en hoe gaat hij om met de oppositie? Zullen de uitgaven voor sociale consumptie de investeringen verdringen?

De keuze tussen langzame en moeizame hervormingen van democratisch links en populistische experimenten wordt soms gezien als een strijd om de toekomst van Latijns-Amerika.

Zal Hugo Chávez erin slagen de valkuilen van vroegere populistische regimes te vermijden? Komt er een modern politiek systeem en hoe gaat hij om met de oppositie? Zullen de uitgaven voor sociale consumptie de investeringen verdringen? Wat bij een toekomstige daling van de petroleumprijs, hoe onwaarschijnlijk die op dit ogenblik ook mag lijken? Hoe evolueert in Ecuador het politieke conflict tussen de president en de gevestigde politieke structuren? Zullen de sociaaldemocratische regeringen erin slagen moderne instellingen voor inkomensherverdeling op te bouwen?

Zullen zij de spanningen tussen een achterban die sociale resultaten wil zien en de eisen van een voorzichtig economisch beleid dat meer gediend is door een veeleer technocratische bestuursstijl dan door een participatieve democratie, onder controle kunnen houden? Hoe zullen zij de eisen van hun traditionele arbeidersaanhang kunnen verzoenen met de verwachtingen van nieuwe categorieën van kiezers uit de middenklasse en de informele sector? Met welke partijen kunnen zij politieke allianties sluiten zonder al te veel identiteitsverlies te lijden?

In deze MO*paper gaan de auteurs niet op zoek naar de ultieme antwoorden op deze vragen, maar naar de elementen die het debat voeden en verklaren.

Download hier deze MO*paper.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift