Viva el populismo?

De keuze tussen langzame en moeizame hervormingen van democratisch links en populistische experimenten wordt soms gezien als een strijd om de toekomst van Latijns-Amerika. Zal Hugo Chávez erin slagen de valkuilen van vroegere populistische regimes te vermijden? Komt er een modern politiek systeem en hoe gaat hij om met de oppositie? Zullen de uitgaven voor sociale consumptie de investeringen verdringen?

De keuze tussen langzame en moeizame hervormingen van democratisch links en populistische experimenten wordt soms gezien als een strijd om de toekomst van Latijns-Amerika.

Zal Hugo Chávez erin slagen de valkuilen van vroegere populistische regimes te vermijden? Komt er een modern politiek systeem en hoe gaat hij om met de oppositie? Zullen de uitgaven voor sociale consumptie de investeringen verdringen? Wat bij een toekomstige daling van de petroleumprijs, hoe onwaarschijnlijk die op dit ogenblik ook mag lijken? Hoe evolueert in Ecuador het politieke conflict tussen de president en de gevestigde politieke structuren? Zullen de sociaaldemocratische regeringen erin slagen moderne instellingen voor inkomensherverdeling op te bouwen?

Zullen zij de spanningen tussen een achterban die sociale resultaten wil zien en de eisen van een voorzichtig economisch beleid dat meer gediend is door een veeleer technocratische bestuursstijl dan door een participatieve democratie, onder controle kunnen houden? Hoe zullen zij de eisen van hun traditionele arbeidersaanhang kunnen verzoenen met de verwachtingen van nieuwe categorieën van kiezers uit de middenklasse en de informele sector? Met welke partijen kunnen zij politieke allianties sluiten zonder al te veel identiteitsverlies te lijden?

In deze MO*paper gaan de auteurs niet op zoek naar de ultieme antwoorden op deze vragen, maar naar de elementen die het debat voeden en verklaren.

Download hier deze MO*paper.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.