Wat met de Cubaanse revolutie na Fidel Castro?

Al vijftig jaar lang wordt het einde van de eigenzinnige Cubaanse revolutie voorspeld. En met de dood van Fidel Castro zal deze voorspelling volgens Cubakenners ook uitkomen. Marc Vandepitte denkt dat de experts zich vergissen. In 2010 schreef hij er een MO*paper over.

  • © Reuters © Reuters

Al vijftig jaar lang wordt het einde van de eigenzinnige Cubaanse revolutie voorspeld. En met de dood van Fidel Castro zal deze voorspelling volgens Cubakenners ook uitkomen.

Marc Vandepitte, auteur van heel wat artikelen en boeken over Cuba, is er zeker van dat de experts zich ook deze keer zullen vergissen. Sinds 1959 overleefde Cuba diplomatiek isolement, een militaire invasie van de VS, de langste economische boycot uit de wereldgeschiedenis en na de val van de Sovjet-Unie ook nog eens een economische crisis die de productie met 35 procent deed dalen.

Maar Cuba zal stand houden. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt het belang van historische leiders immers af. En de revolutie blijft vooral de steun genieten van de bevolking, omdat de sociale voorzieningen in Cuba onvergelijkbaar veel beter zijn dan het gemiddelde in Latijns-Amerika.

Maar er moeten wel veranderingen komen. De economie moet productiever worden en de arbeidsmotivatie moet omhoog – het ene kan trouwens niet zonder het andere. En ook de groeiende kloof tussen Cubanen die de hand kunnen leggen op dollars en de anderen moet worden aangepakt.

Kan de Cubaanse revolutie zichzelf nog een keer uitvinden?

Download hier deze MO*paper.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift