Wil China de wereld overheersen?

Tien procent economische groei in 2005. Een vervijfvoudiging van de export tussen 1995 en 2005. Het kan niet anders dan dat de economische opmars van China zich ook vertaalt in meer invloed op het wereldtoneel.

Tien procent economische groei in 2005. Een vervijfvoudiging van de export tussen 1995 en 2005. Het kan niet anders dan dat de economische opmars van China zich ook vertaalt in meer invloed op het wereldtoneel. Van de olievelden in het Russische Verre Oosten tot Silicon Valley op de Amerikaanse westkust en van de uraniummijnen in Zimbabwe tot de Scandinavische IT-centra: op al deze plaatsen zijn Chinese commerciële en diplomatieke vertegenwoordigers steeds prominenter aanwezig.

Peking weet heel goed hoe het beleidsmakers in Europa en de Verenigde Staten kan charmeren door bekoorlijk uit te pakken met zijn enorme investeringsmarkt. Het succes van deze aanpak blijkt bijvoorbeeld uit de talrijke hoge delegaties die met grootse plannen afreizen naar het beloofde land in Azië.

In de derde wereld liggen de verwachtingen zo mogelijk nog hoger. Neem bijvoorbeeld Afrika. Tussen 1990 en 2005 slaagde China erin om de handel met dat continent te vertienvoudigen. Vooral grondstoffen vormen een gegeerd doelwit. Chinese oliebedrijven zijn neergestreken in tientallen staten: in Soedan, Venezuela, Angola, Nigeria,… In heel Centraal-Afrika zijn Chinese mijnbouwfirma’s ijverig op zoek naar kobalt, koper en andere kostbare ertsen. Ook in de Chileense mijnschachten zwaaien Chinezen de plak.

Download hier deze MO*paper.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift