Haas en bedelaar, satirische maatschappijkritiek uit Finland

Vatanescu heeft weinig keuze. In zijn zoektocht naar een beter leven voor zijn familie en hemzelf, maar vooral in zijn zoektocht naar voetbalschoenen voor zijn zoon, komt hij als Roemeense bedelaar in Finland terecht. Al snel blijkt hij iets te creatief voor een bedelaar en na een uit de hand gelopen ruzie met zijn mensensmokkelaar gaat hij op de vlucht.

Dit is het begin van een woelige roadtrip, geleid door toevallige ontmoetingen en gebeurtenissen, doorheen Finland en de Finse maatschappij. Op zijn reis krijgt hij  het gezelschap van de haas uit te titel, die niet alleen een belangrijke Finse literaire referentie is, maar in het verhaal uitgroeit tot Vatanescu’s enige vriend.

Terwijl Vatanescu pure goedheid is, is zijn tegenspeler, Jegor Koegar, zijn Russische mensensmokkelaar, door en door slecht. Zijn lot lijkt omgekeerd evenredig verbonden met dat van onze Roemeense held en via fragmenten uit zijn memoires krijgen we zijn kant van het verhaal te lezen, waarin hij toch een beetje menselijk wordt.

Haas en bedelaar is niet voor niks een bestseller in Finland en werd dan ook terecht vertaald in verschillende Europese talen. Auteur Tuomas Kyrö, momenteel een van de literaire sensaties in Finland, schrijft erg vlot en toegankelijk en biedt tegelijk de meerwaardezoeker voldoende stof tot nadenken.

Wat zijn boek echter zo goed maakt is de humor die een constante is in het hele verhaal en waarmee hij de hele tijd de Finse, en bij uitbreiding ook Europese, samenleving op de korrel neemt.

Haas en bedelaar  door Tuomas Kyrö, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 176 pagina’s, ISBN 9789028425835.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift