In Brussel. Een reis door de wereld

Brussel is een geval apart. Niet alleen omwille van de Belgische staatsstructuur en de aanwezigheid van Europa maar omwille van de haast grenzeloze mix in het straatbeeld.

Een mix met diepe wortels in de geschiedenis van de hoofdstad. Maar liefst 170 verschillende nationaliteiten telt Brussel en jaarlijks is er een instroom van zo’n 20.000 nieuwkomers. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is de vermenging van bevolkingsgroepen in een stroomversnelling geraakt, te snel om die goed te kunnen absorberen en verteren. De verschillende golven confronteerden de stad met nieuwe noden, nieuwe problemen en specifieke beleidskeuzes die vaak niet of te laat zijn genomen. In Brussel. Een reis door de wereld van Hans Vandecandelaere is een tocht doorheen de verschillende lagen van de grootstad. Geen nattevingerwerk of oppervlakkige wandeling door de stad maar een goed gedocumenteerd historisch werk van iemand die Brussel door en door kent, en geniet van haar culturele rijkdom en diversiteit. Het is onrealistisch te denken dat die diversiteit nog teruggeschroefd of ingeperkt kan worden. Het zou tegelijk ook alle dynamiek uit de stad wegnemen.

Op de vraag hoe een grootstedelijk beleid voor een multifunctionele stad als Brussel er dan wel uit moet zien, geeft Vandecandelaere geen antwoord. Het werk is veeleer beschrijvend. Een absolute aanrader voor wie onze hoofdstad als multiculturele draaischijf wil begrijpen.

In Brussel. Een reis door de wereld van Hans Vandecandelaere is uitgegeven door EPO ISBN 9789491297359 en 520 p.

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Reyghere (Brugge) en de Acco boekhandels van Gent, Antwerpen en Leuven.. Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.